Kyjevem létaly kameny a lahve, střetli se příznivci a odpůrci Janukovyče

Kyjev – Příznivci a odpůrci ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče se střetli v Kyjevě – oba tábory, které čítaly desetitisíce lidí, protestovaly v centru ukrajinské metropole ve stejný den. Na televizních záběrech bylo vidět několik mužů házejících kameny a plastové lahve na stoupence opozice. Janukovyčovi kritici se snažili útokům bránit a napadli i vojenské vozidlo, které vezlo transparent zesměšňující opozičního vůdce. Podle policie bylo několik lidí při potyčkách zraněno.

Opoziční demonstraci pořádalo prozápadní hnutí Vlast, kterému šéfuje vězněná bývalá premiérka Julija Tymošenková, liberální Ukrajinská demokratická aliance pro reformy (UDAR), kterou založil světový šampion v boxu Vitalij Kličko, a krajně pravicová Svoboda. Janukovyče stoupenci obviňovali z toho, že selhal a že neusiluje o členství země v Evropské unii.

Demonstranti zároveň požadovali propuštění Tymošenkové. Její pobyt ve vězení je hlavní překážkou pro podpis asociační dohody Evropské unie s Ukrajinou a pro uzavření smlouvy o volném obchodu. „Jestliže se dostane opoziční vůdkyně na svobodu, uzavření dohody již nestojí nic v cestě,“ uvedl Kličko. Podpis je předběžně naplánován na letošní listopad.

Do ulic však vyšli také prezidentovi příznivci. Jejich protest byl namířen proti rostoucímu neonacismu v zemi. „Každý rok se tu víc a víc mladých lidí objevuje s nacistickými symboly. V každém regionu i v každém městě z nějakého důvodu stále přibývají,“ řekl jeden z účastníků protestu.

Nakonec se však obě skupiny sešly a došlo k potyčkám, zasahovat musela policie. Z televizních záběrů je patrné, že demonstranti se napadali kamením i plastovými lahvemi. Příznivci opozice zaútočili také na vozidlo, které transparentem zesměšňovalo jejich vůdce. Podle agentury DPA bylo v centru Kyjeva asi 40 000 příznivců Janukovyče a okolo 10 000 stoupenců opozice.

Do kyjevských ulic vyšli také bojovníci za práva homosexuálů, kteří protestovali kvůli chybějícím zákonům ochraňujícím gaye a lesbičky před diskriminací. Na shromáždění dohlížela policie, zasahovat ale nemusela. K homosexuální orientaci se lidé na Ukrajině mohou legálně hlásit od roku 1991, dva roky staré průzkumy ale ukázaly, že 78 procent obyvatel na ně pohlíží stále negativně.

Demonstrace v Kyjevě (zdroj: ČT24)