Depardieu: Putin je jako Jan Pavel II., taky vrací lidem důstojnost

Moskva – Francouzský herec Gérard Depardieu považuje ruského prezidenta Vladimira Putina za svého přítele. V lednu od něj získal ruský pas a stal se ruským občanem, díky čemuž unikl vysokým francouzským daním. Teď Depardieu přirovnal Putina k papeži Janu Pavlu II. - prý stejně jako bývalý pontifik vrací lidem důstojnost.

„Mám mnoho ruských přátel - kupříkladu Putina,“ poznamenal Depardieu. „A řeknu vám, co si o něm myslím: ruský národ potřebuje právě takového člověka - s ruským temperamentem. Putin se jen snaží o to, aby vrátil lidem trochu důstojnosti… Pro mě je jako François Mitterrand nebo jako papež Jan Pavel II. Nikdy jsem to ještě novinářům neřekl, ale právě tohle si myslím,“ prohlásil Depardieu v rozhovoru pro ruský list Komsomolskaja Pravda.

Ruské občanství přijal poté, co se s novým francouzským vedením dostal do sporu kvůli vysokému zdaňování bohatých Francouzů. V rozhovoru pro Komsomolskou Pravdu odmítl, že by nové občanství bylo součástí reklamní kampaně, která by oživila jeho kariéru: „To je k smíchu. Mám na kontě přes 200 filmů, jakou reklamu bych mohl potřebovat?“

Čtyřiašedesátiletý Depardieu nyní v Rusku připravuje nový film. Natáčení thrilleru Tyrkys, ve kterém ztvární hlavního hrdinu pronásledujícího vraha svého syna, má začít příští týden v čečenské metropoli Grozném. Kontroverznímu čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je v zahraničí kritizován kvůli rozsáhlému porušování lidských práv, Depardieu v únoru slíbil, že natočí o Čečensku film.