KLDR nedbala varování Pan Ki-muna a odpálila další raketu

Pchjongjang - Severní Korea ze svého východního pobřeží odpálila další střelu krátkého doletu. Stalo se tak nedlouho poté, co dnes generální tajemník OSN Pan Ki-mun kritizoval obdobný sobotní manévr Severokorejců a vyzval Pchjongjang ke zdrženlivosti a k návratu k jednacímu stolu.

V sobotu japonské ministerstvo obrany informovalo o třech raketách krátkého doletu vypuštěných z východního pobřeží Severní Koreje, které dopadly do moře mimo japonské teritoriální vody. Pchjongjang událost nekomentoval.

Dnes jihokorejské ministerstvo obrany oznámilo, že odpoledne místního času (dopoledne SELČ) severní soused do vod u svého východního pobřeží vypálil další střelu. Stejně jako v sobotu mělo jít o raketu krátkého doletu.

Pan Ki-mun označil sobotní severokorejskou střelbu za „provokaci“, která ho znepokojila. „Je třeba, aby Severní Korea začala usilovat o snížení napětí na Korejském poloostrově,“ prohlásil generální tajemník OSN. Je podle něj nutné, aby KLDR obnovila rozhovory se západními mocnostmi o svém kontroverzním jaderném programu. Pan Ki-mun nabídl v této souvislosti pomoc OSN a vyjádřil naději, že Pchjongjang se napříště vyvaruje silových gest podobných tomu sobotnímu.