Buďte otevřeni božím překvapením, poradil papež poutníkům

Řím - K jednotě církve, harmonii a otevřenosti vůči novému vyzval dnes papež František při svatodušní mši v Římě. Jeho kázání přihlíželo na svatopetrském náměstí kolem 200 000 poutníků, členů duchovních hnutí a laických skupin.

Uzavírat se ve vnitrocírkevních záležitostech by vedlo k rozkolu a konfliktu, řekl papež. Duch jednoty podle něj znamená „žít v církvi a s církví“.

V kázání se papež vrátil ke svým klíčovým tématům novosti, harmonie a misie. Nové vždy nahání trochu strach, proto prý člověk často následuje Boha „jen do určitého bodu“, protože chce všechno sám udržet pod kontrolou, řekl nejvyšší představitel římskokatolické církve. Jde prý ale o to, neuzavírat se ustrašeně do sebe, nýbrž být otevřený „božím překvapením“.

Papež František při svatodušní mši
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Do Říma se v těchto dnech sjeli zástupci kolem 150 katolických organizací a skupin z celého světa na oslavu svatodušních svátků neboli letnic. Slaví se padesátý den po Velikonocích a patří v křesťanském kalendáři k nejvýznamnějším svátkům. Připomínají seslání Ducha svatého na Ježíšovy učedníky a apoštoly, které je kolem roku 30 na počátku letopočtu inspirovalo k dalšímu šíření Ježíšova učení.

Papež František při svatodušní mši
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP