V Karáčí se navzdory smrti političky znovu volilo

Karáčí - Voliči v pákistánském Karáčí se vydali znovu k urnám. Opakované hlasování bylo reakcí na obvinění z podvodů během všeobecných voleb, které se v zemi konaly minulý víkend. Dnešní hlasování v přepychové čtvrti města provázela přísná bezpečnostní opatření poté, co zde byla v předvečer hlasování zastřelena místopředsedkyně strany bývalého slavného hráče kriketu Imrana Chána.

Opakovaných voleb se dnes v části Karáčí mohlo zúčastnit kolem 86 000 voličů. Před volebními místnostmi tvořily fronty. Na průběh hlasování dohlížela policie, armáda i polovojenské složky.

V oblasti byla v sobotu zastřelena místopředsedkyně Chánova Hnutí za spravedlnost (PTI) Zahra Šahídová Husajnová. Pákistánská média s odvoláním na policii uvedla, že ke střelbě došlo během pokusu o loupež. Pachatelé zatím známi nejsou; podle BBC šlo o ozbrojence na motocyklu.

Zahra Šahídová Husajnová
Zdroj: ČT24

Chán, jehož strana v celostátních volbách před týdnem skončila druhá, ze zabití političky obvinil Národní hnutí muhadžírů (MQM). Hnutí má v Karáčí převahu a minulý týden zde získalo drtivou většinu křesel. MQM přitom Chán již dříve obvinil z podvodů a zastrašování voličů. MQM všechna obvinění popírá.    

V mešitě v Karáčí se dnes konal pohřeb političky. Podle lékařů, s nimiž hovořila televize BBC, byly v těle nalezeny dvě kulky. Policie nyní vyšetřuje, zda nešlo o politicky motivovanou vraždu.

Útok na Šahídovou Husajnovou byl dalším v řadě násilností během krvavé předvolební kampaně, která stála životy kolem 150 lidí. Všeobecné volby minulou sobotu s velkou převahou vyhrál expremiér Naváz Šaríf a jeho Pákistánská muslimská liga. Výsledky opakovaného hlasování v části Karáčí jeho vítězství nezvrátí.

MQM popírá podíl na vraždě političky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod