Irák se bojí nového konfliktu. Jen dnes zemřelo na 90 lidí

Bagdád - Vlna násilností si dnes v Iráku vyžádala nejméně 86 mrtvých a téměř 200 raněných. Nastražené nálože explodovaly v šíitských částech Bagdádu a také v jihoirácké Basře nebo v mešitách jiižně od Bagdádu. Oběti z řad policistů jsou hlášeny z neklidné západní provincie Anbár. Dnešek se tak stal nejkrvavějším dnem v Iráku od začátku roku.

K atentátům se nepřihlásila žádná skupina. Napětí, které nyní panuje mezi vládnoucími a většinovými šíity na jedné straně a menšinovými sunnity na druhé, vyvolává obavy z nového občanského konfliktu. Ten minulý stál Irák v letech 2006 až 2007 desítky tisíc lidských životů, každý měsíc umíralo přes 1000 lidí.

V Bagdádu výbuchy pum v převážně šíitských čtvrtích zabily 37 lidí a přes 100 dalších zranily, dvě nálože explodovaly v Basře, kde přišlo o život 13 lidí a 30 bylo zraněno. Auta s trhavinami byla v obou městech nastražena na autobusových zastávkách, tržištích a u restaurace. Odpálena byla v rušných ranních hodinách.

Při střetech v neklidné západní provincii Anbár bylo v noci na dnešek zabito 24 policistů. Dvanáct jich přišlo o život při operaci s cílem osvobodit policisty, které ozbrojenci v sobotu zajali na dálnici z Iráku do Jordánska a zadržovali v pouštní oblasti. Dalších 12 policistů bylo zabito při dvou nočních útocích na dvě policejní stanice v Hadíse v téže provincii.

Irák se bojí nového konfliktu. Jen dnes zemřelo na 90 lidí (zdroj: ČT24)

Večer pak násilí pokračovalo v Hille, která leží 100 kilometrů jižně od Bagdádu. Při útocích na tamní dvě šíitské mešity přišlo o život 13 lidí a sedm desítek osob bylo zraněno.

V posledních dnech zasáhla Irák velká vlna násilností. Situace je napjatá a sílí obavy, že země se propadá do nového kola sektářských bojů. Pátek byl s bilancí takřka 80 obětí násilných útoků nejkrvavějším dnem v Iráku za posledních osm měsíců. Situace připomíná léta 2006 a 2007, kdy v Iráku bojovali proti sobě šíité a sunnité. Konflikt měl desítky tisíc obětí a zastavily ho až posílené americké jednotky a také sunitská domobrana, která se tehdy připojila k Američanům a začala bránit jednotlivé vesnice před extremisty.

Premiér Núrí Málikí oznámil, že vláda hodlá změnit bezpečnostní strategii a učinit personální změny v oblasti bezpečnosti na vysokých i středních postech. Zásadní rozhodnutí prý padne na úterní schůzi vlády. Ujistil také, že navzdory mnoha obětem nových atentátů se útočníkům nepodaří v Iráku obnovit vlnu útoků sunnitů proti šíitům.