Čína tvrdě proti neoficiálnímu financování: Za nelegální banku smrt

Peking - V jižní Číně odsoudili k trestu smrti podnikatelku obviněnou z klamání investorů. Podnikatelka a provozovatelka nelegální banky Lin Chaj-jen byla podle lidového soudu ve Wen-čou uznána vinnou z „nelegálního získávání finančních zdrojů“. Rozsudek je součástí vládních snah o zpřísnění kontroly nad neoficiálním financováním, jehož široce využívají místní soukromí podnikatelé. Rozsudek ještě musí být potvrzen. Všechny tresty smrti v Číně se automaticky posílají k odvolání nejvyššímu soudu.

Čínští podnikatelé vytvářejí nová pracovní místa, avšak často nemohou získat úvěr od státních bank. V zemi proto vzkvétá nelegální poskytování úvěrů. Čínská centrální banka a analytici odhadují, že hodnota trhu s nelegálními úvěry se pohybuje od dvou do čtyř bilionů jüanů, což odpovídá zhruba sedmi procentům všech poskytnutých bankovních úvěrů.

Lin začala získávat peníze od přátel, příbuzných a spolupracovníků v roce 2007. Podle sdělení soudu investorům řekla, že peníze půjdou do akcií a bankovních vkladů, místo toho je však použila na spekulace na akciovém trhu. Podařilo se jí vybrat 640 milionů jüanů (2,1 miliardy Kč) díky slibům vysoké návratnosti a nízkému riziku. Přestože jí narůstaly ztráty, peníze nadále vybírala až do doby, než se v říjnu 2011 celý systém zhroutil; investoři přišli celkem o 428 milionů jüanů.

Pilotní projekt, který má umožnit za přísného dohledu poskytování úvěrů soukromým podnikatelům, představila vláda loni právě ve Wen-čou, které je centrem soukromého podnikání. Podle podnikatelů je však obtížné získat úvěr, protože ekonomické podmínky se zhoršily a banky nejsou ochotné půjčovat.

Loni byla odsouzena k trestu smrti ze stejného důvodu jiná podnikatelka z Wen-čou. Její trest však byl zrušen po bouřlivých protestech na internetu. Úřady jí pak trest změnily na vězení. Podle policie úřady poslaly kvůli poskytování nelegálních úvěrů od roku 2011 do vězení na nejméně pět let 1 449 lidí.