František má svou první sochu, stojí v brambořišti

Neapol (Itálie) – Papež František se dočkal své první sochy už po dvou měsících ve funkci. Znázorňuje ho, jak stojí v brambořišti, což má evokovat jeho rodinné kořeny. Rodiče nového papeže totiž pocházeli z Itálie, kde se věnovali pěstování brambor.

S nápadem na vytvoření sochy představující hlavu římskokatolické církve v celé její skromnosti přišel italský herec Barbato De Stefano, který také vše financoval.

Socha byla v neděli na několik hodin slavnostně odhalena v De Stefanově rodné obci Cicciano nedaleko Neapole. V červnu bude darována papežovi.

Svérázná socha papeže Františka
Zdroj: ČT24/www.vanguardngr.com

Podle De Stefanova přání má papežova socha v obličeji trošičku naivní výraz, s jakým se František poprvé ukázal veřejnosti v lodžii Svatopetrského chrámu ve Vatikánu krátce po zvolení. „Potřeboval jen několik okamžiků k tomu, aby pronikl do srdcí lidí,“ řekl k tomu De Stefano.

František, občanským jménem Jorge Mario Bergoglio, se narodil v roce 1936 italským přistěhovalcům. Jeho předci se věnovali zejména pěstování brambor, což byla v meziválečné době jedna z hlavních plodin v Piemontu.