Spojené státy vyzkouší mezikontinentální raketu

Washington - Spojené státy odpálí mezikontinentální balistickou raketu. Její test byl původně naplánován na duben, ale kvůli nestabilní situaci na Korejském poloostrově ho americké ministerstvo obrany odložilo.

Raketa Minuteman III bez nálože bude vypuštěna z kalifornské základny Vandenberg a po letu dlouhém přes 6700 kilometrů má dopadnout u tichomořského atolu Kwajalein. Test je jedním ze série pokusných startů, které mají ověřit spolehlivost strategických raket.

Spojené státy mají ve výzbroji 450 těchto raket vyzbrojených jadernými hlavicemi. V podzemních silech v pěti amerických státech čekají na případný rozkaz amerického prezidenta.

V dubnu ministr Chuck Hagel testovací start rakety odložil kvůli obavám, že by v době rostoucího napětí na Korejském poloostrově mohl být nesprávně pochopen a mohl by dál vyostřit napjaté vztahy s KLDR.

Severní Korea dnes třetí den po sobě vypálila ze svého východního pobřeží rakety krátkého doletu. Obě dnešní střely dopadly jako v předešlých případech do Japonského moře. Spojené státy i Moskva hodnotí severokorejské manévry zdrženlivě.