Před oltářem chrámu Matky Boží v Paříži se zastřelil pravicový aktivista

Paříž – Krátce po čtvrté hodině odpoledne se dnes před oltářem pařížské katedrály Notre Dame zastřelil 78letý spisovatel, historik, esejista a ultrakonzervativní aktivista Dominique Venner. S největší pravděpodobností šlo o protest proti přistěhovalcům a sňatkům homosexuálů. Chrám, který patří mezi největší turistické atrakce francouzské metropole, byl po incidentu evakuován; muselo jej opustit asi 1500 lidí.

Venner, který byl ve Francii známý svými krajně pravicovými eseji, se střelil do úst pistolí belgické výroby. Měl u sebe dopis na rozloučenou, nebylo z něj ovšem možné přímo vyčíst motiv jeho činu. Podle deníku Le Parisien ale ve svém dnešním blogu kritizoval socialistickou vládu za to, že minulý týden prosadila sňatky osob stejného pohlaví, a zároveň vyzval k větším protestům. Skutečné nebezpečí však podle něj představuje imigrace, která vede k nahrazování původního obyvatelstva Francie a Evropy lidmi odjinud.

Venner byl parašutistou za francouzské války v Alžírsku (1954-1962) a byl členem ilegální Organizace tajné armády, která usilovala o to, aby Alžírsko zůstalo součástí Francie. Od 50. let byl členem řady dalších krajně pravicových organizací. Představitel katedrály Patrick Jacquin řekl, že Venner nepatřil mezi pravidelné návštěvníky chrámu. „Pokud vím, jde vůbec o první sebevraždu uvnitř katedrály,“ dodal.

Před oltářem chrámu Matky Boží v Paříži se zastřelil pravicový aktivista (zdroj: ČT24)

Gotickou katedrálu Notre Dame ročně navštíví zhruba 14 milionů lidí z celého světa, letos dostala u příležitosti 850. výročí zahájení výstavby nové zvony. Dnes večer před ní znovu stála fronta lidí - součástí večerní bohoslužby měla být i modlitba za Vennera.

Dnes šlo o druhou sebevraždu v Paříži na veřejném místě během několika dnů. Minulý týden spáchal asi padesátiletý muž sebevraždu v pařížské školce, čímž vyděsil asi desítku dětí, které jeho čin viděly na vlastní oči.

Katedrála Notre-Dame
Zdroj: Sipa Press/VINCENT WARTNER/ISIFA