Jak se ukrýt před tornádem? Zalézt třeba do vany

Oklahoma - Zatím nejsilnější tornádo v Česku zasáhlo před devíti lety Litovel. Byl to stupeň F3, který ničí stromy a trhá střechy. F4 a F5 už devastují totálně. A právě to jsou tornáda, která řádí na americkém středozápadě. Předloni zabilo jedno z nich v Missouri téměř 160 lidí. Vůbec nejničivější americké tornádo za sebou v roce 1925 nechalo na území tří států 695 mrtvých. V případě, že se blíží taková smršť, je prioritou ukrýt se na bezpečné místo.

Najít co nejbezpečnější úkryt a zbytečně neriskovat - tak zní základní pokyny při úderu tornáda. Preventivní kroky jsou důležitým faktorem, který spolurozhoduje o počtu obětí. Místní v ohrožených oblastech je vnímají jako běžnou součást života. Přesto v Oklahomě řada lidí reagovat nestihla. 

Když zazní siréna, zbývá posledních zhruba 10 minut na jediné - utéct do krytu. Většinou jde o místnost s železobetonovou konstrukcí umístěnou v podzemí. V Oklahomě je součástí každého lepšího domu. Podle moderátorky ČT Venduly Krejčové, která v Oklahomě pět let studovala, znají místní navíc mapku, na které je vyznačen nejbližší kryt. V televizi jsou také neustále vstupy meteorologů nebo informační banner, jež upozorňuje na oblasti, které tornádo zasáhne. 

Události o tornádu v Oklahomě (zdroj: ČT24)

Pokud někdo nestihne doběhnout včas do krytu, má se schovat alespoň do nějaké budovy, hlavně nezůstat na ulici. Martin Setvák z Českého hydrometeorologického ústavu radí: „Vyhledat místnost, která je nejlépe chráněná v rámci domu. Často je to koupelna, tam třeba vlézt do vany a dát si nad sebe matrace, které chrání před padajícími předměty.“

V otevřené krajině pak nezbývá než se snažit ujet. A pokud není čas, aspoň vlézt do příkopu, který ochrání před létajícími předměty. Schovat se pod most nebo zůstat v autě je mnohem horší.

Nejčastěji se tornáda vyskytují ve Spojených státech v zóně takzvané Tornádové aleje. Studený vzduch ze severu se tu potkává s teplým z jihu, na rozhraní pak vznikne bouře. Z ní se pak k zemi spustí typický vertikální vzdušný vír. V Evropě nejsou tornáda tak častá ani tak silná jako ve Spojených státech. Kontinent za to vděčí geografickým podmínkám – nejsou na něm tak velké teplotní kontrasty. Jednoduše řečeno, vzduch ze severu není dostatečně studený a ten z jihu zas dost horký. Jejich mísení navíc překážejí Alpy.

V samotném tornádu se rotací vzduchu snižuje atmosférický tlak a vír tak do sebe nasává všechno, co mu přijde do cesty. Viditelný je kvůli troskám, které pohltí, a taky proto, že s klesajícím tlakem se v něm kondenzuje vodní pára. Na velikosti přitom nezáleží – i vír malého průměru může ničit obrovskou silou. 

Vydáno pod