Čeští zdravotníci zjišťují, že ani saúdská královská krev není modrá

Rijád – O zdraví saúdskoarabského krále pečují i čeští odborníci. Ve špičkových nemocnicích v zemi pracuje asi 600 sester, fyzioterapeutů a lékařů. Zanechávají tak v jedné z nejbohatších zemí světa jednu z nejvýraznějších českých stop. V korunách si tu za rok vydělají asi milion.

Například Lucie Karalová pracuje v Saúdské Arábii jako zdravotní sestra už pět let a stará se i o prince a princezny. Z Česka přišla mezi prvními - za vidinou dobrodružství i peněz. Musela si zvyknout na oddělené sekce pro muže a ženy ve fastfoodech, absolutní zákaz stýkání nesezdaných párů i zahalování. Zdejší ženy bojují třeba o to, aby mohly řídit nebo sportovat. Ani ona tu za volant nesmí, jako cizinka má ale pravidla přece jen o něco volnější.

Další tuzemské specialisty a firmy prosazoval v Saúdské Arábii ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. O víkendu se v Džiddě setkal s korunním princem a ministrem obrany Salmánem ibn Abdal Azízem Saúdem a jednal s ním zejména o obchodní spolupráci. Již nyní se firmy z ČR podílejí na stavbě železnice z Džiddy do Mekky a kromě této oblasti mají zájem o vodohospodářské projekty, zejména v oblasti dálkových vodovodů. Vzájemný obchod mezi oběma zeměmi dosáhl loni svého rekordního obratu 359 milionů dolarů (7,25 miliardy korun). České firmy nabízejí saúdskoarabské straně například know-how pro vybavení letišť a dodávky pasivních radiolokátorů Věra.

Karel Schwarzenberg na návštěvě Saúdské Arábie
Zdroj: ČTK/AP/ČTK

Salmán ibn Abdal Azíz Saúd je dědicem jediného absolutního království, které ještě hýbe světem. Sám bude brzy kontrolovat největší světové zásoby ropy, stamiliardy dolarů a 20 milionů poddaných. Za cenu malé lahve s vodou se v zemi dá natankovat plná nádrž malého auta. Až tato rovnice přestane platit, začnou problémy nejen v království, ale po celém světě, podotýká zpravodaj ČT Michal Kubal. Stačí sebemenší saúdský výpadek a ceny benzínu i v Česku letí vzhůru. Stabilita země je tak v zájmu celého světa.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Trůn se v Saúdské Arábii nepředává z otce na syna, ale mezi bratry. Nikomu z této generace není pod sedmdesát let. Začíná tedy hra o to, která z rodin pětatřiceti královských bratrů získá moc v zemi. „Není to diktatura. Je to spíš jako otec nebo děd. A my jsme jako jeho děti nebo vnuci,“ popisuje království Somája Džabartíová, zástupkyně šéfredaktora Saudi Gazette.

Vydáno pod