Britští poslanci řekli ANO sňatkům homosexuálů

Londýn - Dolní komora britského parlamentu schválila vládní návrh zákona umožňujícího sňatky homosexuálů. Norma nyní poputuje do Sněmovny lordů. Zákon umožní od roku 2014 gayům a lesbám v Anglii a Walesu uzavírat církevní i občanské sňatky. Ti, kdo již uzavřeli registrovaná partnerství, budou moci tento status změnit na řádná manželství.

Dolní komora britského parlamentu ve třetím čtení schválila vládní návrh zákona umožňujícího sňatky homosexuálů v Anglii a Walesu. Zákon podpořilo 366 poslanců, proti jich bylo 161. 

Premiér Cameron měl přitom kvůli zákonu problémy ve své vlastní straně. Proti návrhu se totiž vyslovili i někteří poslanci Konzervativní strany. To odráží napětí ohledně tohoto tématu ve straně. Vládní návrh tak museli ve sněmovně podržet koaliční liberální demokraté i opoziční labouristé.

Cameron po dnešku doufá, že zákon bude brzy schválen a že už za rok v létě budou moci první páry stejného pohlaví uskutečnit první sňatky.

Proti normě dnes před Westminsterským palácem, sídlem britského parlamentu, demonstrovali její odpůrci. Nový zákon má britským homosexuálům otevřít cestu ke svatbám na matrice i v kostele, to se nelíbí zástupcům anglikánské ani katolické církve. V řádný sňatek budou homosexuálové moci proměnit i dřívější registrovaná partnerství. 

Sňatky homosexuálů jsou povolené zatím ve 14 zemích světa.