Vojáci unesení na Sinaji jsou na svobodě

Káhira - Sedm unesených egyptských vojáků se podařilo osvobodit. Egypťany unesli ozbrojenci minulý týden na Sinajském poloostrově. Výměnou za jejich propuštění požadovali svobodu pro zadržované islamisty. Prezident Mursí s nimi jednat odmítl a na Sinaj včera poslal tanky. Unesení vojáci jsou teď na cestě do Káhiry.

Sedm členů egyptských bezpečnostních sil unesených minulý týden na Sinajském poloostrově je na svobodě a na cestě do Káhiry. Oznámil to armádní mluvčí Ahmad Alí: „Sedm unesených egyptských vojáků je na cestě do Káhiry po svém osvobození, které se uskutečnilo díky snahám egyptské vojenské zpravodajské služby ve spolupráci s kmenovými vůdci a rodinami na Sinaji.“ Informaci o osvobození zajatců odvysílala egyptská státní televize. 

Ozbrojenci unesli čtyři vojáky a tři policisty minulý čtvrtek na kontrolním stanovišti v oblasti Vádí Achdar. Tři z rukojmích pracovali na hraničním přechodu v Rafáhu, který spojuje Egypt s pásmem Gazy.

Na videozáznamu, který o víkendu únosci zveřejnili, rukojmí tvrdí, že je ozbrojenci mučili. Žádali navíc propuštění vězněných bojovníků ze Sinajského poloostrova. Zda egyptské úřady nakonec požadavku vyhověly, či nikoli, není zatím jasné. Armáda v pondělí vyslala na sever Sinaje tanky a prezident Muhammad Mursí dal údajně armádě zelenou k osvobození rukojmích. Podle bezpečnostních zdrojů byli zajatci předáni armádě v oblasti jižně od Rafáhu, poblíž hranic s Izraelem.

Od svržení bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 se bezpečnostní situace na Sinaji zhoršuje a únosy jsou tam poměrně časté.

Telefonát Anny Janků (zdroj: ČT24)
Vydáno pod