Londýnský atentát na britského vojáka: Stopy vedou do Nigérie

Londýn – Jednoho mrtvého, pravděpodobně vojáka, si vyžádal mačetový útok poblíž kasáren na jihu Londýna. Oba útočníci skončili po zásahu policie s vážnými zraněními v nemocnici a úřady atentát vyšetřují jako teroristický čin. Do ulic vyšli členové antiislamistické organizace Liga na obranu Anglie. Britský premiér David Cameron se zúčastní schůzky vládního krizového výboru COBRA. Pokud se potvrdí, že šlo o teroristický útok, byl by to první vážnější teroristický čin v Británii od útoků na londýnskou MHD z roku 2005, kdy zemřelo 52 lidí.

Krvavý útok se stal za bílého dne na rušné ulici. Dva útočníci na ulici ve čtvrti Woolwich před půl třetí odpoledne najeli vozem na vojáka z nedalekých kasáren. Po nárazu do dopravní značky vyskočili z auta a nožem a sekáčkem na maso mu způsobili smrtelná zranění a usekli mu hlavu. Provolávali arabsky Alláhu akbar (Bůh je velký). Server ITV zveřejnil video, na němž mladý muž tmavé pleti s rukama od krve šermuje sekáčkem na maso a perfektní angličtinou s britským přízvukem křičí: „Přísaháme věčnému Alláhovi, že proti vám nikdy nepřestaneme bojovat!“ „Omlouvám se, že to musely vidět ženy. V našich zemích to ale vídají každý den. Nikdy tu nebudete v bezpečí. Svrhněte svou vládu, nezáleží jí na vás,“ řekl jeden z útočníků.

Atentátník u kasáren ve Woolwichi
Zdroj: ČT24/ITV

Jak upřesnil zpravodaj ČRo Jiří Hošek, pachatelé se nesnažili uprchnout, naopak vyzývali kolemjdoucí, aby si je vyfotografovali, a dávali rozhovory na kameru. Na místě setrvali asi 20 minut a po příjezdu policie na muže zákona zaútočili. Policisté začali střílet a oba atentátníky vážně zranili.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová potvrdila, že ji o situaci informuje šéf britské kontrarozvědky MI5. Zpřísnila bezpečnostní opatření v okolí kasáren po celém Londýně a okamžitě svolala zasedání krizového štábu COBRA. Zúčastní se ho i premiér, který kvůli tomu předčasně ukončil návštěvu Francie. „Existují silné známky pro to, že jde o teroristický útok,“ potvrdil Cameron v Paříži na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Ten Londýnu vyjádřil solidaritu po „zbabělém zavraždění britského vojáka“. „Vždy budeme stát bok po boku v boji proti extremismu, násilí a terorismu,“ prohlásil Cameron. Premiér čin označil za barbarský a děsivý. Londýnský starosta Boris Johnson útok nazval „odporným, neodpustitelným aktem násilí“.

David Cameron a François Hollande
Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus

Bezpečnostní krizový výbor COBRA se schází jen kvůli řešení případů, které mají dopad na národní bezpečnost. Vyšetřovaní se teprve rozbíhá, agentura Reuters ale s odvoláním na dva zdroje z vyšetřování uvedla, že stopy by mohly vést do Nigérie, kde v posledních letech zesílily útoky radikálních islamistů. Zatím není jasné, zda incident ovlivní celkovou bezpečnostní situaci v Londýně, kde se v sobotu na stadionu ve Wembley uskuteční finálové utkání fotbalové Ligy mistrů mezi německými celky Bayern Mnichov a Borussia Dortmund.