Americká bezpilotní letadla zabila za čtyři roky čtyři občany USA

Washington - Americká armáda od roku 2009 usmrtila při útocích bezpilotních letadel čtyři občany USA. Napsal to americký ministr spravedlnosti Eric Holder v dopisu, který dnes zaslal šéfovi právního výboru Senátu Patricku Leahymu. Stalo se tak den před očekávaným projevem prezidenta USA Baracka Obamy o boji vlády proti terorismu.

Při útocích proti teroristické síti al-Káida americké ozbrojené síly pomocí bezpilotního letounu přímo zaměřily a usmrtily jednoho amerického občana, kterým byl v roce 2011 šéf jemenské odnože al-Káidy Anwar al-Awlaki. Spojené státy mají informace o ještě třech dalších občanech USA, kteří byli po roce 2009 usmrceni při útoku bezpilotních aparátů proti teroristům. Jeden z nich byl podle ministra spravedlnosti Awlakiho synem, který ale stejně jako ostatní dva mrtví američtí občané cílem útoku bezprostředně nebyl.

Holderovo prohlášení je vůbec prvním oficiálním přiznáním faktu, že al-Awlaki zemřel po zásahu americké zbraně. Al-Awlaki se podle Washingtonu podílel na přípravě několika pokusů o teroristický útok, stál v roce 2009 i za plánovaným atentátem na americké letadlo mířící do Detroitu. Atentátník měl výbušniny všity do spodního prádla, ale nepodařilo se mu je odpálit.

Spolu s al-Awlakim byl usmrcen jeho šestnáctiletý syn Abderrahmane al-Awlaki a terorista Samir Khan, který byl odborníkem na islamistickou propagandu. Čtvrtým Američanem zabitým při útoku bezpilotního letounu byl jistý Jude Kenan Mohammed, který žil v Pákistánu.