V Británii zatkli kvůli vraždě vojáka další dvě osoby

Londýn - Britská policie zatkla v souvislosti se středeční vraždou vojáka před londýnskými kasárnami další dvě 29leté osoby, muže a ženu, podezřelé z podílu na vraždě. Dva útočníky policie dopadla už včera přímo na místě činu. Britský premiér David Cameron označil čin za teroristický útok proti Británii a za zradu islámu. Vraždu vojáka ostře odsoudil a zdůraznil, že se Británie podobnými činy nenechá zastrašit. Čin odsoudil i americký prezident Barack Obama.

Vyšetřovatelé zjišťují, zda středeční útok byl dílem radikálních samotářů, které islamisté ovlivňují prostřednictvím internetu, nebo výsledkem širšího spiknutí s vazbou na mezinárodní islámskou teroristickou síť al-Káida. Atentát je totiž podle místních médií jako vystřižený z manuálu al-Káidy a v podstatě odpovídá doporučení bývalého šéfa jemenské odnože této organizace Anwara al-Awlakiho, který doporučil rezignovat na sofistikované teroristické útoky a zaměřit se na něco jednoduššího - třeba útočit na britské vojenské cíle. V posledních letech se podle BBC podařilo odhalit a odvrátit nejméně dvě spiknutí, při nichž chtěli islámští extremisté zabíjet britské vojáky.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že zavražděným byl 25letý Lee Rigby z Manchesteru, jenž po sobě zanechal dvouletého syna. Rigby byl mezi kolegy z 2. praporu královského mušketýrského pluku oblíbený a známý smyslem pro humor. Jako „zkušeného a talentovaného“ vojenského bubeníka, kulometčíka a „skutečného válečníka“ ho ocenil i jeho velitel Jim Taylor. Rigby sloužil v Afghánistánu, Německu a na Kypru.

Dnešní schůzky krizového výboru zvaného Cobra se vedle premiéra zúčastnili především ministři vnitra a obrany a vedoucí představitelé tajných služeb, policie a londýnské radnice. Velení armády vyzvalo britské vojáky v zemi i v zahraničí k obezřetnosti.

David Cameron:

„Nikdy neustoupíme před jakoukoli formou teroru či terorismu. Nebyl to jen útok na Británii a na britský způsob života, ale byla to také zrada islámu a muslimských obcí, které jsou přínosem pro naši zemi. V islámu není nic, co by ospravedlňovalo tento vskutku hrozný čin.“

„Oko za oko, zub za zub,“ křičel ve středu útočník nad mrtvolou vojáka, který měl na sobě tričko s nápisem Help for Heroes (Pomoc hrdinům). To je název místní charity na pomoc zraněným britským veteránům. Británie má od roku 2001 jednotky v Afghánistánu a v letech 2003 až 2009 měla vojáky i v Iráku. Krátce po vraždě natočil kolemjdoucí video, na němž mladý muž tmavé pleti s rukama od krve a se sekáčkem na maso a nožem zdůvodnil svůj čin tím, že britští vojáci zabíjeli a zabíjejí muslimy v Iráku a Afghánistánu.

Útočníci z místa činu neutíkali a vyzývali kolemjdoucí, aby je natáčeli a vyslechli důvody jejich počínání. „Nebyl zdrogovaný ani opilý. Byl jen rozrušený, roztřesený,“ uvedla žena, která si s vrahem před zásahem policie chvíli povídala. Svět pak obletěly záběry vedoucí dětské organizace skautů Ingrid Loyau-Kennettové, která se snažila jednoho z atentátníků přemluvit, aby složil zbraně. „Nebála jsem se. Říkala jsem si, ať se raději zaměří na mě než na děti, kterým v tu dobu zrovna končila škola,“ řekla statečná žena.

Zasahující policisté u kasáren v jihovýchodním Londýně postřelili oba útočníky, kteří strávili noc na dnešek v nemocnici. Jejich stav je stabilizovaný a nejsou v ohrožení života. Úřady se domnívají, že se nejspíš oba útočníci narodili v Británii v rodinách nigerijského původu. Jedním z útočníků byl prý 28letý Michael Adebolajo. Policie prohledává dům jeho nigerijské rodiny ve vesnici u města Lincoln ve východní Anglii. Druhému útočníkovi je 22 let.

Krátce po vraždě vyšly do ulic desítky příznivců britské antiislamistické Ligy na obranu Anglie (EDL), několik lidí bylo po střetech s policií zatčeno. V nočních hodinách pak došlo ke dvěma žhářským útokům na mešity. Muslimů žijí v Británii necelé tři miliony, tedy skoro pět procent obyvatel.

Britská policie posílila v Londýně policejní hlídky, do ulic bylo vysláno navíc 1 200 policistů. Patrná je také zpřísněná ochrana vojenských objektů a kasáren. 

Teroristický čin dnes odsoudila také Islámská společnost Británie sdružující muslimy žijící na britských ostrovech. „Nezáleží na tom, co se děje kdekoliv ve světě. Není žádné ospravedlnění pro to, co jsme viděli včera,“ řekla viceprezidentka společnosti Julie Siddiqiová. Oba muži podle médií pocházeli z křesťanského prostředí, k islámu konvertovali až v pozdějším věku. Oba byli dříve také vyšetřováni bezpečnostními orgány.