Německo je nejlepší na světě, zjistil průzkum BBC

Londýn – Německo je nejpopulárnější zemí a má na svět nejvíce pozitivní vliv. Oproti loňsku si v tomto ohledu polepšilo o tři procentní body a kladně je v průzkumu BBC vnímá 59 procent respondentů – a to navzdory tomu, jaký Berlín v poslední době klade důraz na přísnou rozpočtovou disciplínu. Mezinárodní průzkum zahrnuje názory vybraných obyvatel 25 států, zúčastnilo se jej 26 tisíc lidí. Výsledek mezi obyvateli hodnoceného státu nebyl do celkového skóre zahrnut, což znamená, že názor Němců pohled na jejich zemi neovlivnil.

Spíše negativně vnímá Němce 15 procent dotazovaných. Německo z čela tabulky vytlačilo Japonsko, které s 51 kladnými procenty kleslo na čtvrtou příčku. Na opačné straně žebříčku je Írán s Pákistánem, které jako „spíše pozitivní“ označilo jen 15 procent dotazovaných. Průzkum hodnotil 16 zemí a Evropskou unii, Česká republika jeho součástí nebyla.

„Rok poté, co (německá kancléřka) Angela Merkelová byla během protestů od Atén po Madrid urážlivě zobrazována na plakátech v nacistické uniformě, se ukázalo, že mnoho lidí tuto zemi obdivuje,“ uvedla BBC. Překvapivé také je, že Berlín se těší velké oblibě třeba ve Španělsku, které si i na naléhání Německa muselo kvůli finančním problémům utáhnout opasek. Spíše pozitivně ho zde hodnotilo 68 procent lidí. Svou germanofobii tak potvrdilo jen Řecko, které udělilo Němcům 52 negativních procent.

Po Německu respondenti nejvíce ocenili Kanadu, Británie skončila na třetím místě. Evropská unie získala 49 kladných procent a 24 záporných, což ji vyneslo na šestou příčku, tedy o dvě pozice výše, než skončily Spojené státy.

Írán a Pákistán, které mají podle respondentů nejmenší pozitivní vliv na svět, obdržely také největší počet negativních hlasů. Teherán ovlivňuje svět „spíše negativně“ podle 59 procent lidí a Islámábád podle 55 procent. Ve spodní části hodnocení skončilo Rusko či Izrael. Rusko obsadilo 13. místo, Izrael 14. a Severní Korea 15. pozici.

Vydáno pod