Muž, kterého zastřelili agenti FBI, se prý přiznal k vraždám v Bostonu

Orlando (USA) – Ibragim Todašev, kterého včera při výslechu v souvislosti s útoky na Bostonský maraton zastřelili agenti FBI, se údajně předtím přiznal ke třem vraždám. Ty se staly taktéž v Bostonu, ovšem už v roce 2011, a byl do nich údajně zapleten i atentátník Tamerlan Carnajev. Podle Todaševova otce se ovšem jeho syn přiznal k vraždám pod nátlakem.

Agenti FBI zastřelili včera Todaševa při výslechu. Údajně je prý totiž fyzicky napadl. Podle zpravodajství BBC se Todašev předtím přiznal k trojnásobné vraždě v Bostonu v září 2011. Policie tehdy našla tři muže s proříznutými hrdly. Kolem jejich těl se našla rozsypaná marihuana. 

Do zločinu byl údajně zapleten i hlavní podezřelý z bostonského atentátu Tamerlan Carnajev. Todašev prý znal Carnajeva z tréninků a zápasů bojových sportů, kterým se oba věnovali.

Todašev se podle ABC údajně chystal podepsat doznání. Jenže v tu chvíli se začal chovat nevyzpytatelně. Na vyslýchajícího agenta údajně vytáhl nůž. 

Todaševův otec Abdul-Baki ale tvrdí, že jeho syna k přiznání nutili, ačkoli byl nevinný.

Abdul-Baki dodal, že se obává, že by na jeho syna, když je teď mrtvý, mohla FBI hodit jakýkoli zločin. „Kvůli obavám z bezzákonnosti panující v Čečensku jsem ho poslal do USA, protože se tehdy zdály jako nejbezpečnější země. (…) Ukázalo se, že jsem ho poslal na smrt,“ dodal zdrcený otec. 

Vyšetřovatelé se od dubnového útoku na Bostonský maraton zaměřili na členy čečenské komunity v USA, k níž náležel Tamerlan Carnajev i jeho bratr Džochar. Bratři Carnajevové mají podle policie na svědomí bombový útok v Bostonu, při němž zemřeli tři lidé a více než 260 utrpělo zranění. Džochar je s řadou zranění ve vězeňské nemocnici. Hrozí mu trest smrti. Žádné další osoby kvůli přípravě útoku policie neobvinila.