Ledy mezi Stalinem a Churchillem prolomil alkoholový dýchánek

Londýn - Sovětský diktátor Josif Stalin a britský premiér Winston Churchill si užili během druhé světové války v Moskvě alkoholový večírek. Na veřejnost se nyní dostaly odtajněné materiály, podle kterých byly vztahy mezi Churchillem a Stalinem až do moskevského posezení u alkoholu poněkud odměřené. To se ale během jednoho válečného večera změnilo.

K večírku mělo dojít v roce 1942. Osobní setkání za přítomnosti tlumočníků podle britských archivů zorganizoval Churchill. Schůzka nakonec skončila alkoholovým banketem. „Našel jsem tam Stalina a Churchilla a také Molotova (tehdejší sovětský ministr zahraničí), který se k nim přidal, jak sedí u bohatě naloženého stolu: jídlo všeho druhu, korunované pečeným seletem, a nesčíslně lahví,“ napsal o této události tehdejší státní podtajemník britského ministerstva zahraničí Alexander Cadogan.

Nálada jako na svatbě

„Nálada byla jako o svatebním veselí,“ poznamenal také. Churchill si přitom, když za ním Cadogan v jednu hodinu po půlnoci přišel, stěžoval na mírnou bolest hlavy. V té době se „moudře omezil na poměrně neškodné šumivé kavkazské červené víno“.

Politici se během tohoto setkání, které se protáhlo do tří hodin ráno, o vojenských záležitostech údajně moc nebavili. Churchill se ale snažil ze Stalina dostat něco o jeho vnitřní politice. Na otázku, co se stalo s kulaky (bohatými sedláky), které Stalin slíbil zlikvidovat, diktátor „s velkou upřímností“ odpověděl, že dostali půdu na Sibiři, ale „ostatní lidé je vůbec neměli rádi“.

Cadogan ve svých poznámkách označil tuto schůzku za úspěšnou. „Na Winstona to určitě udělalo dojem. A myslím, že tento pocit sdílela i druhá strana,“ napsal.