V USA se zřítila část dálničního mostu

Washington - Na severozápadě Spojených států se zřítila část čtyřproudého dálničního mostu mezi Seattlem a Vancouverem. K neštěstí došlo nedaleko Mount Vernon. Do řeky spadlo několik aut i s řidiči. Nehoda si ale nevyžádala žádné oběti. Tři lidé utrpěli zranění. Příčina neštěstí zatím není známá.

Na místě nadále pracují záchranáři, koryto řeky prohledává tým potápěčů. „Nemyslíme si ale, že někdo skončil v řece,“ prohlásil Marcus Deyerin z krizového centra ve státě Washington, kde se nehoda udála. „V tuto chvíli jsme optimističtí,“ dodal.

Most, který dálniční správa považuje za „funkčně zastaralý“, je více než 50 let starý. Jeden z řidičů, který byl svědkem události, vypověděl místnímu listu Skagit Valley Herald, že cítil vibrace, a když se podíval do zpětného zrcátka, část mostu, po které právě přejel, již na svém místě nebyla. „Nejdříve jsem myslel, že mám něco s autem,“ řekl.

Ze záběrů z helikoptéry, které odvysílala seattleská televize KOMO, je patrné, že z místa neštěstí odplouvá loď s jednou osobou na nosítkách. Viditelné jsou také tři vozy - osobní auto, převrácený nákladní vůz a pick-up. Na snímcích pořízených ještě před záchranou řidičů je vidět, že jeden člověk sedí na střeše a další stojí na prahu druhého auta a o střechu se opírá.

Nemocnice Skagit Valley oznámila, že přijala dva zraněné, třetí osobu záchranáři převezli do jiného lékařského zařízení.

Zřícený most, který byl postaven v roce 1955, nebyl považován za „konstrukčně nedostatečný“, ale jen za „funkčně zastaralý“. To podle dálniční správy znamená, že jeho návrh a vzhled je již překonaný. V rámci celkového hodnocení získal 57,4 bodu ze sta možných. To je výrazně pod průměrem, který ve státě Washington činí 80 bodů.

Podle sdružení amerických inženýrů ASCE více než čtvrtina ze 7 840 mostů ve státě Washington má problémy se strukturální pevností nebo je zchátralá.