Syrská vláda se zúčastní ženevské konference

Damašek/Moskva - Syrská vláda chce být zastoupena na mezinárodní konferenci k Sýrii, která se má konat v červnu v Ženevě. Podle ruského ministerstva zahraničí Damašek se svou účastí v principu souhlasí. Opozice o své účasti jedná nyní v Istanbulu. Dosud své zapojení do dialogu s vládou podmiňovala odstoupením prezidenta Bašára Asada.

„Damašek je v principu připraven zúčastnit se mezinárodní konference, aby Syřané sami našli řešení“ současné krize, řekl Alexandr Lukaševič.

Rusko je tradičním spojencem Damašku a je proti tomu, aby řešení syrského konfliktu bylo určováno zvenčí. Na uspořádání konference v Ženevě se dohodlo s USA, avšak dosud nebylo jasné, zda na ní budou hlavní aktéři, tedy syrská vláda a opozice, vůbec zastoupeni.

Pokud Asad neodstoupí, jednat nebudeme, tvrdí opozice

O tom, zda se jednání zúčastní i opozice, právě probíhají jednání v Istanbulu. Dosud své zapojení do dialogu s vládou podmiňovala odstoupením prezidenta Bašára Asada.

Mluvčí opoziční koalice Luaj Safí dnes k informaci pocházející z Moskvy řekl, že opozice „chce toto prohlášení slyšet z úst Asadovy vlády“. „Chceme vědět, zda mají (vláda) v úmyslu opravdu jednat o přechodu k demokratické vládě včetně odstoupení Bašára Asada,“ řekl Safí. 

K účasti opozice na konferenci v Ženevě řekl, že „je vše zatím velmi nejasné a že Asadova vláda se dosud ke všem jasným návrhům o příštím uspořádání nebo plánech staví vyhýbavě“. „Rusové tvrdí, že vláda už má sestavenu vyjednávací skupinu. Ale nevíme, za jakých podmínek. Bude mít mandát vyjednávat o předání moci, nebo ne?“ tázal se Safí.

Boje v Kusajru
Zdroj: ČTK/AP/Qusair Lens

Konferenci se říká Ženeva 2. Má navázat na loňské ženevské mezinárodní setkání, na němž se účastníci dohodli, že v Sýrii vznikne dočasná vláda, která zemi dovede do voleb. Otevřena ale zůstala otázka Asadova osudu - Damašek a jeho spojenci vytrvale odmítají řešit tuto otázku jinak než volbami. Asadův mandát vyprší příští rok a podle představ syrského režimu by Asad měl kandidovat ve volbách a Syřané sami rozhodnou, zda bude jejich prezidentem, nebo ne.

Termín konání druhé ženevské konference stále není jistý, což Lukaševič potvrdil. „Není jasné, kdo bude hovořit za opozici a jaké pravomoci bude mít,“ řekl. V izraelském tisku se objevila informace, že by se konference mohla konat 10. června.

Většina států Evropské unie je proti úplnému zrušení embarga na dovoz zbraní syrským povstalcům, o kterém by měli v rámci prodlužování sankcí vůči syrskému režimu rozhodovat ministři zahraničí EU na pondělním zasedání v Bruselu.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)

Většina zemí EU chce zrušit embrago na dodávky zbraní pro rebely

Platnost nynějších unijních sankcí vůči Sýrii vyprší 31. května, do kdy musí unie o nových sankcích rozhodnout. Na konci února EU sankce rozšířila o dodávky nebojového vojenského materiálu.

Jeden až dva státy jsou pro úplné zrušení embarga na dodávky zbraní. Zrušení embarga zatím otevřeně prosazovaly Británie a Francie. Některé země jsou pro automatické prodloužení nynějších sankcí na delší či kratší dobu. Největší skupina států je pro zachování embarga na dovoz zbraní s určitými dodatky, které by oproti nynějšímu stavu poskytly státům větší flexibilitu.

Syrský konflikt si vyžádal přes 90 000 mrtvých a do sousedních zemí před ním uprchlo asi 1,5 milionu lidí. Odhaduje se, že počet uprchlíků by do konce roku mohl dosáhnout 3,5 milionu.

Vydáno pod