Na Heathrow nouzově přistálo letadlo, hořel mu motor

Londýn – Obě ranveje letiště Heathrow byly ráno zavřeny kvůli nouzovému přistání letadla British Airways. Letadlo mířící do norského Osla zřejmě nasálo do motoru hejno ptáků a motor začal následně hořet. Cestující i posádka byli z Airbusu A319 bezpečně evakuováni. Jižní ranvej byla krátce po incidentu opět zprovozněna, severní ranvej zprovoznili po poledni. Kvůli uzavřenému letišti musely být zrušeny čtyři lety z Prahy.

„Letadlo mířící z Heathrow do Osla se muselo kvůli technickým potížím vrátit na Heathrow. Na palubě bylo 75 pasažérů. Letoun bezpěčně přistál. Pohotovostní jednotky přistání asistovaly. British Airways nyní případ prošetřuje,“ uvedla letecká společnost v prohlášení.

Záchranáři ošetřili lehká zranění třem lidem.

Incident není podle webu britské zpravodajské stanice Sky News považován za teroristický čin. „Bylo vidět, jak mu plameny šlehají z motoru,“ řekl jeden z očitých svědků, který viděl postižený letoun přelétat nad centrem Londýna.

  • Poškozené letadlo British Airways zdroj: ČT24
  • Nouzové přistání letadla British Airways na Heathrow zdroj: ČT24

V první chvíli letiště uzavřelo obě své ranveje, krátce po úspěšném přistání postiženého letounu na severní přistávací dráhu opět otevřelo k dalšímu leteckému provozu jižní ranvej, upřesnila Sky News.

Nehoda si podle pražského letiště vyžádala zrušení čtyř z dnešních deseti plánovaných spojů mezi oběma metropolemi. Šlo o lety společnosti British Airways s příletem na ruzyňské letiště v 15:00 a v 19:00 a odletem v 15:50 a 19:45.