Vrazi vojáka z Londýna nepatří k teroristické organizaci

Londýn - Dva britští muslimové, kteří ve středu v Londýně brutálně zavraždili britského vojáka, nepatří pravděpodobně k žádné organizaci a jednali samostatně, uvedli vyšetřovatelé. Podobní „vlci samotáři“ z řad radikálních islamistů jsou podle nich vážnou hrozbou, protože je velmi těžké jejich činům zabránit. V Londýně byla nicméně výrazně zpřísněna bezpečnostní opatření a posíleny policejní hlídky. Výbor britského parlamentu také začne vyšetřovat možné selhání bezpečnostních složek.

Policie útočníky znala jako přívržence radikálního islámu, ale neměla důvod považovat je za vážnou hrozbu. Mladí muslimové se k činu rozhodli nejspíš až krátce před ním. „Útok byl příšerně barbarský, ale poměrně snadno proveditelný. Nevyžadoval zvláštní vybavení,“ uvedl podle agentury Reuters jistý bezpečnostní zdroj. Podle něj je možnost předejít podobným útokům velmi obtížná, protože jejich provedení je jednoduché a v zemi je velmi početná a různorodá muslimská obec.

„Atmosféra je tu napjatá. Lidé se na sebe divně dívají, jako by se pozorovali. Rozhodně tu není normální nálada. Někteří moji kolegové se dokonce báli jít do práce,“ říká obyvatelka londýnského Woolwiche Laura Whiskerová. 

Útočící Britové nigerijského původu ve věku 22 a 28 let za bílého dne na ulici v jihovýchodním Londýně nejprve srazili pětadvacetiletého vojáka autem a poté ho ubodali nožem a dobili sekáčkem na maso. Z místa činu neutekli a kolemjdoucím vysvětlovali, že jednali ve jménu islámu a ve snaze pomstít muslimy, které zabíjejí britští vojáci v zahraničí. Policie oba mladíky při zatýkání postřelila, ani jeden z nich ale nebyl ohrožen na životě. Jsou pod přísnou ostrahou v různých londýnských nemocnicích.

Policie kvůli podezření z podílu na vraždě ve čtvrtek zatkla dvě ženy a 29letého muže. Zatímco ženy dnes po výslechu propustila, muž zůstává ve vazbě. Na místo vraždy mezitím začali Londýňané spontánně nosit květiny.

Před „vlky samotáři“ není obrany

Atentát, který premiér David Cameron označil za teroristický útok na Británii, oživil obavy západních bezpečnostních služeb z „vlků samotářů“. Přímé vazby na al-Káidu zjevně neměli například ani pachatelé březnového atentátu v Bostonu ani mladý muslim, který loni vraždil vojáky a židy na jihu Francie. „Je těžké zabránit útokům, které potřebují malou přípravu,“ řekl podle BBC bývalý šéf protiteroristické složky tajných služeb MI6 Richard Barrett.

Mladí muslimové v západních zemích se radikalizují při sledování internetových serverů, na kterých islámské skupiny blízké síti al-Káida vysílají štvavá vyjádření a krvavá videa s uřezáváním hlav nepřátelům islámu v Sýrii, Afghánistánu či Iráku.

Zavražděným je 25letý Lee Rigby z Manchesteru, jenž po sobě zanechal dvouletého syna. Rigby byl mezi kolegy z 2. praporu královského mušketýrského pluku oblíbený a známý smyslem pro humor. Jako „zkušeného a talentovaného“ vojenského bubeníka, kulometčíka a „skutečného válečníka“ ho ocenil i jeho velitel Jim Taylor. Rigby sloužil v Afghánistánu, Německu a na Kypru.

Útočník byl mírumilovný bojovník za lidská práva

Jeden z hlavních islámských předáků v Británii Anjem Choudary řekl, že znal jednoho ze středečních útočníků jako mírumilovného muslima, který se účastnil demonstrací za práva menšin. Nebyl podle něj důvod si myslet, že mladík se přikloní k násilí. Poslední dva roky ho ale neviděl.

„Širší obec muslimům nerozumí. Nerozumí tomu, proč se tohle stalo a muslimy vidí jako násilníky. Tohle je šokující útok, velmi barbarský čin. Ale lidé místo toho, aby viděli jednoho či dva pachatele, viní z útoku celou muslimskou komunitu,“ uvedl mluvčí Organizace pro muslimské veřejné záležitosti Asghar Bukhari.

Stanice CNN citovala britského muslima, který se představil jako Abu Barra a který viní z útoku britskou vládu a předvídá další podobné atentáty. „Dokud se Británie bude v zahraničí podílet na násilí (proti muslimům), bude vyvolávat touhu po odplatě,“ vysvětlil CNN údajný islamista v narážce na působení britských sil především v Afghánistánu, kde kdysi sloužil i ve středu zavražděný voják.

Ke smrti svého blízkého se dnes veřejně vyjádřila rodina zavražděného vojáka. Jeho manželka Rebecca Rigbyová na emotivní tiskové konferenci řekla, že se o něj strachovala, když sloužil v zemích, kde probíhá ozbrojený konflikt (v roce 2009 byl například v Afghánistánu). V Londýně se o něj ale prý nebála. „Nečekáte, že se to stane, když je v Británii. Myslíte si, že jsou v bezpečí,“ pronesla žena třesoucím se hlasem. Ulicí, kde tragicky skončil jeho život, procházel prý prakticky denně.

V Londýně posílili hlídky a parlament začne vyšetřovat možné selhání bezpečnostních služeb

V Londýně panují zpřísněná bezpečnostní opatřnení, před vládními budovami stojí speciální hlídky a policisté jsou i před všemi mešitami. Vražda vojáka totiž oživila v zemi protiislámské nálady. Policie musela už krátce po útoku rozhánět proislámskou demonstraci asi 250 přívrženců krajně pravicové organizace English Defence League.

Výbor britského parlamentu v souvislosti s vraždou začne vyšetřovat možné selhání bezpečnostních složek. Oba atentátníky - Michaela Adebolaja a Michaela Adebowala - totiž poslední léta sledovala služba MI5, ale za tu dobu nic trestného nespáchali, a tak z kontroly vypadli. Poslanci důkladně vyšetří, co tajné složky o obou mužích věděly. 

Britský deník The Daily Mirror dnes na svém webu zveřejnil video ze zásahu, při němž dvojice mladíků zaútočila na policistku, která jako první přijela na místo činu. Zaskočená žena za volantem nestačila vytasit zbraň a před smrtí ji zachránili policisté na zadním sedadle, kteří začali po útočnících střílet. Vypálili osm ran.

Atentátník u kasáren ve Woolwichi
Zdroj: ČT24/ITV
Vydáno pod