Provedl jsi coming out? Nevadí, buď klidně skaut!

Washington – Američtí skauti se rozhodli přijímat do svých řad i ty, kdo se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci. Zrušili tak nařízení, které platilo 22 let a které to až dosud zakazovalo. Pro dospělé gaye nicméně bude nadále platit zákaz dělat skautské vedoucí. Změna, která bude platit od 1. ledna, je podle televize CNN „monumentální“, nicméně řada konzervativních Američanů s ní nesouhlasí.

„Žádnému chlapci nemůže být odepřeno členství jen kvůli sexuální orientaci či zálibě,“ praví se ve schválené rezoluci. Hlasování mezi více než 1 400 členy národní rady organizace The Boy Scouts of America (BSA) provázelo intenzivní lobbování jak aktivistů prosazujících práva homosexuálů, tak i jejich odpůrců z konzervativních organizací. Pro návrh bylo nakonec asi 60 procent hlasů.

Skautské hnutí v USA existuje již 103 let. BSA sdružuje 2,7 milionu mladých chlapců a téměř milion dospělých vedoucích a dobrovolníků. Z více než 100 000 skautských oddílů je asi 70 procent přidruženo k náboženským institucím. BSA dlouho ze svých řad vylučovalo jak homosexuály, tak ateisty.

Rezoluce také mimo jiné uvádí, že děti určitého věku se mají raději věnovat skautingu než sexu – bez ohledu na to, zda jsou homosexuálního, nebo heterosexuálního zaměření. Tím však debata nekončí. Některé konzervativní církve, které sponzorují místní skautské oddíly, chtějí nadále vylučovat mladé gaye pod pohrůžkou, že jinak BSA opustí. Naopak někteří liberálnější vůdci skautů prosazují zrušení zákazu i pro dospělé gaye.

Církev namítá, že homosexuální chování přímo odporuje skautské přísaze z roku 1911, v níž se uvádí, že skaut udělá vše, co bude v jeho silách, aby si uchoval fyzickou sílu, duševní rovnováhu a morální pevnost. Proti změně pravidel protestuje i občanská iniciativa On My Honor, podle níž sex a politika nemají ve skautu co dělat.

CNN připomněla nedávný průzkum, podle něhož skoro dvě třetiny dotázaných Američanů podpořily vstup mladých gayů do řad skautů. Ale současně více než tři pětiny dotázaných dospělých skautů podpořily dosavadní pravidla vylučující členství homosexuálů.

BSA
Zdroj: ČT24