Britské stíhačky usměrňovaly pákistánské letadlo

Manchester - Britské stíhačky odklonily kvůli incidentu na palubě letadlo pákistánských aerolinií do Londýna. Oznámilo to britské ministerstvo obrany. Úřady ujistily, že letadlo se nestalo terčem teroristického útoku, policie nicméně zatkla dva podezřelé, kteří měli ohrožovat posádku. Oba jsou britské národnosti. Pákistánské dopravní letadlo bylo na cestě z Láhauru do Manchesteru. Podle britské policie nakonec stroj přistál na letišti Stansted nedaleko Londýna.

Britské stíhačky odklonily z obvyklé trasy dopravní letadlo Pákistánských mezinárodních aerolinek s 297 pasažéry na palubě. „Stíhačky Typhoon britského letectva byly dnes vyslány ze základny Coningsby, aby prošetřily incident v civilním letadle v britském vzdušném prostoru. Další detaily poskytneme, až budou známy,“ uvedlo britské ministerstvo obrany.

Let PK709 z pákistánského Láhauru v Pákistánu měl namířeno do Manchesteru. Jenže uvnitř letadla během cesty došlo podle policie k incidentu. Stíhačky proto donutily letadlo přistát na londýnském letišti Stansted. Vojenské stíhačky obklopily stroj po zhruba osmihodinovém letu pouze asi deset minut předtím, než měl zahájit přistávací manévr.

Eurofighter Typhoon
Zdroj: ČT24/ISIFA

Stroj byl na Stanstedu odstaven na vedlejší ranvej tak, aby byl mimo hlavní provoz. Na letištní ploše na jeho přistání čekala policie. Ta zatkla dva muže. „Dva muži zadržení pro podezření z ohrožení posádky jsou ve věku 30 a 41 let. Nyní putují na policejní stanici, kde je vyslechnou vyšetřovatelé,“ uvedla policie. Co se vlastně na palubě dopravního letounu stalo, není zatím jasné.

Jeden z pasažérů řekl televizi BBC: „Bezpečně jsme přistáli a pak pilot oznámil, že posádka byla někým ohrožena, a to je důvod, proč s letadlem přistáli.“ Tento cestující ovšem seděl v přední části letadla a k incidentu mělo podle něj dojít vzadu, takže konkrétně nic neviděl.

Policie oznámila, že věc vyšetřuje. Úřady nicméně ujistily, že se nejednalo o teroristický čin.