Další rána španělské královské rodině: Princezna je podezřelá z daňových úniků

Madrid – Vyšetřování pro podezření z daňových úniků a praní špinavých peněz bude čelit španělská princezna Cristina. Soud v Palma de Mallorca chce prozkoumat příjmy mladší dcery krále Juana Carlose deset let nazpět a objasnit, zda se 47letá Cristina společně s manželem Iñakim Urdangarínem nevyhýbala placení daní.

Bývalý špičkový házenkář Urdangarín už čelí obvinění ze zpronevěry veřejných prostředků. Soud začátkem dubna překvapivě obvinil princeznu Cristinu, že o manželových machinacích věděla a pomáhala mu, začátkem května ale její obvinění zrušil.

Urdangarín byl obviněn ze zpronevěry šesti milionů eur (asi 155 milionů Kč). Podle obžaloby zneužíval veřejné finance na organizování sportovních akcí. Společně se svým obchodním partnerem Diegem Torresem údajně odčerpali peníze z Institutu Noos, který byl financován i regionálními vládami. Část financí pak měla skončit ve společnostech ovládaných vévodou a na soukromých zahraničních účtech. K machinacím údajně docházelo v letech 2004 až 2006. Samotný vévoda ovšem již dříve uvedl, že královský dvůr neměl s jeho aktivitami nic společného. Bude-li Urdangarín odsouzen, hrozí mu nepodmíněný trest vězení a vysoká pokuta.

Image madridského dvora v poslední době pošramotilo nejen soudní vyšetřování jeho členů, ale i menší přešlapy krále Juana Carlose, který trpí řadou zdravotních problémů. Veřejnost například nelibě nesla nákladný životní styl, který dával monarcha na odiv. Král se třeba loni musel omlouvat za to, že se v době hospodářské krize vydal do Botswany na lov slonů.

Iñaki Urdangarín a princezna Cristina
Zdroj: ISIFA/Pool/WireImage