Budimir má být propuštěn, nařídil soud

Sarajevo – Bosenský ústavní soud nařídil okamžité propuštění prezidenta muslimsko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny (FBaH) Živka Budimira. Podle soudu byl prý zatčen v rozporu se zákonem. Budimir byl zatčen koncem dubna kvůli podezření z korupce, údajně bral úplatky za udílení milostí odsouzeným. Od té doby je ve vazbě a ústavní soud dnešním verdiktem ohrozil žádost prokuratury o prodloužení vazby.

Prokuratura údajně požádala soud o prodloužení doposud měsíční vazby o další dva měsíce. Žalobce se obává, že by mohl Budimir uprchnout do zahraničí nebo že bude ovlivňovat svědky. Obhájci prezidenta naopak tvrdí, že nic takového nehrozí. Kdyby byl vyšetřován na svobodě, zemi by prý neopustil. Také sám Budimir se nechal slyšet, že nechce utíkat před odpovědností a chce dokázat svou nevinu.   

Budimir se proti rozhodnutí soudu o uvalení měsíční vazby již dříve odvolal k ústavnímu soudu. Ten dnes podle listu Oslobodjenje rozhodl v jeho prospěch. „Věc byla vrácena soudu, který je povinen přijmout neprodleně nové rozhodnutí, jež bude v souladu s ústavou a s evropskou konvencí o lidských právech,“ uvedl ústavní soud ve zdůvodnění svého verdiktu.   

Prezident byl zadržen 26. dubna spolu s dalšími 19 lidmi. O dva dny později soud rozhodl, že prezident zůstane ve vazbě. Ta mu ale v neděli má po měsíci skončit.