Lékaři vyzráli na vzácnou vadu pomocí 3D tisku

Columbus (USA) - Díky čím dál tím dokonalejší, ale i dostupnější technologii 3D tiskáren se lékařům z amerického Ohia podařilo zachránit dvouměsíčního chlapce. Do plic mu zavedli speciální trubičku vytisknutou na 3D tiskárně, která mu umožňuje pravidelné dýchání. Tým doktora Greena nyní dokonce plánuje tisk náhradních nosů i uší. Technologií 3D tisku už ale byla vyrobena i první plně funkční pistole. Návod na její výrobu byl dokonce krátkou dobu ke stažení na internetu.

Dvouměsíční chlapec Kaiba se narodil s vrozenou vadou dýchacích cest. Vzácný respirační stav, kdy dochází k změknutí stěn průdušek a plic, má zhruba jedno dítě ze dvou tisíc. Jen deset procent z nich však má tak silné příznaky, jako právě Kaiba. Ve finálním stádiu by u něho došlo k celkovému kolapsu plic.

Kaibovi rodiče se proto obrátili na doktora Glena Greena z Michiganské univerzity, který společně se svým týmem vyvinul miniaturní respirační dlahu, která se vytiskne na 3D tiskárně. Lékaři nejprve provedli rentgenové snímky Kaibových plic, a poté místa, která chtěli vyztužit, si jednoduše vytiskli. Ihned po vložení implantátu začal chlapec bez jakýchkoliv potíží normálně dýchat s pravidelným rytmem v obou plicích.

Lékaři vyzráli nad vzácnou vadou pomocí 3D tisku (zdroj: ČT24)

Technologie 3D tiskáren však umí život nejen zachránit, ale i ohrozit. Cody Wilson z texaského Austinu vyvinul první plně funkční pistoli, kterou si téměř celou vytiskl na 3D tiskárně. Návod na její výrobu dokonce umístil na internet, než americké úřady nařídily jeho odstranění. Za tu dobu si ho stihlo stáhnout přes 100 tisíc lidí.

Podle policie to představovalo velké ohrožení jak pro veřejnost, tak pro policii. Každý měl najednou možnost vytisknout si doma pistoli, kterou by nezachytily žádné detektory. 3D tiskárny totiž fungují díky roztaveným plátkům fotopolymeru. Hlavice tiskárny taví plast ze zásobníku a dvojrozměrně ho pokládá na podstavec, který se pohybuje ve třetím směru.

Pistole vytisknutá 3D tiskárnou
Zdroj: ČT24