Syrská armáda tvrdě zaútočila na pozice rebelů v Kusajru

Damašek - Syrská armáda dnes časně zrána zahájila tvrdý útok, podpořený silnou dělostřeleckou a raketovou palbou, na pozice rebelů v Kusajru na západě země. Jednotky loajální prezidentovi Bašáru Asadovi se podle agentury AP snaží vzbouřence z tohoto strategicky důležitého města vytlačit. Hlášeny jsou zhruba dvě desítky mrtvých a další desítky zraněných.

Podle opozičních aktivistů byl tento dělostřelecký úder vůbec nejintenzivnější od zahájení již týden trvající bitvy o Kusajr. Vládním silám, podpořeným bojovníky libanonského hnutí Hizballáh, se podařilo již část území dobýt. Assadovy síly věří, že obsadily zhruba dvě třetiny města, podle agentur to však bylo za vysokou cenu. Vzbouřenci se však na některých pozicích stále drží a trvají na tom, že zabrání dalšímu postupu.

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) uvedla, že při bojích do sobotního odpoledne zahynulo nejméně 22 lidí, z toho 18 rebelů. Desítky dalších osob byly zraněny. 

Město je pro Asada velmi důležité, protože jím prochází koridor, který spojuje jeho dvě bašty - metropoli Damašek a města na středomořském pobřeží. Na druhé straně udržet Kusajr znamená pro rebely zajistit si zásobování z deset kilometrů vzdáleného Libanonu.

Boje o Kusajr odhalily rostoucí roli Hizballáhu v občanské válce v Sýrii. Hnutí se nejprve snažilo svoje zapojení bagatelizovat, ale desítky jeho mrtvých bojovníků, o něž přišel během bojů o Kusajr, ho usvědčily.

V Istanbulu mezitím syrská opozice dál jedná o své účasti na mezinárodní konferenci k Sýrii, která se má konat v červnu v Ženevě. Dosud své zapojení do dialogu s vládou podmiňovala odstoupením prezidenta Bašára Asada. Vláda podle pátečního sdělení ruského ministerstva zahraničí se svou účastí v principu souhlasí.