Machačkalou otřásl výbuch, zaútočila „černá vdova“

Machačkala - Sebevražedkyně spáchala v centru dagestánské metropole Machačkaly bombový útok. Ruské servery uvádí, že výbuch zabil jen útočící ženu a dalších 11 lidí utrpělo zranění. Je mezi nimi šest civilních osob, včetně dvou dětí, a pět policistů.

Podle prvních informací měli přijít o život dva lidé, což však dagestánské ministerstvo vnitra posléze opravilo. Ovšem jeden z postižených policistů utrpěl vážná zranění a nejprve byl považován za mrtvého. Jeho stav je kritický, stejně jako dalšího zraněného policisty.

Útočnice jela v autě a nálož aktivovala, když ji zastavila ke kontrole policejní hlídka asi 100 metrů od dagestánského ministerstva vnitra. Atentátnice byla údajně v minulosti ženou dvou islamistických vzbouřenců.

Nejméně dvě desítky žen pocházejících z neklidné kavkazské oblasti na jihu Ruska spáchaly od roku 2000 sebevražedné útoky v různých ruských městech nebo v letadlech či vlacích. Všechny byly spojeny s islamistickými povstalci, jejichž ozbrojený odpor se v tomto převážně muslimském regionu rozšířil po dvou separatistických válkách v Čečensku. 

V Rusku tyto sebevražedné atentátnice označují jako „černé vdovy“, protože mnohé z nich jsou vdovy nebo příbuzné islamistických bojovníků zabitých při střetech s bezpečnostními silami.

Vydáno pod