Aj Wej-wej se ve videoklipu tvrdě opřel do čínské garnitury

Peking - Pětapadesátiletý čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej se stal rockovou hvězdou. Na internetu vydal první videoklip svého debutového alba Božská komedie. Album popisuje poslední dva roky Ajova života, který byl naplněn vězením, násilím a domácími prohlídkami. Ve svém hudebním projektu si pak nebere žádné servítky.

Videoklip k písni Dumbass popisuje jednaosmdesát dní, které Aj Wej-wej strávil v roce 2011 ve vazbě. Čínské úřady ho viní z daňového úniku. Umělec tvrdí, že ho trestaly za kritiku komunistického režimu. Píseň je pro něj terapií na trauma, které ve vězení utrpěl. 

Aj Wej-wej, umělec

„Je to věnováno všem lidem, kteří neměli možnost být vyslyšeni, kteří nikdy nebudou vyslyšeni. Nemluvím jen o jedné generaci. Za posledních šedesát let bylo nespočitatelné množství lidí zabito, vyvlastněno z domovů nebo dokonce umučeno k smrti.“ 

V klipu Aje neustále sledují dva policisté. I když spí, sprchuje se nebo je na toaletě. Ve vulgaritami nabitém textu autor zesměšňuje moc a násilí státu, který ignoruje práva jednotlivců. Intelektuály, kteří s režimem spolupracují, nazývá kolaboranty. 

Stejně jako jeho blogy, i videoklip je v Číně na internetu blokovaný. V Hong Kongu mu ale tento týden otevřeli novou výstavu. Jednou z expozicí je mapa Číny vytvořená z plechovek dětského sušeného mléka. Aj tím naráží na řadu skandálů s nekvalitním mlékem. 

Reportáž Miroslava Etzlera (zdroj: ČT24)

Na konci videoklipu oholí Aj Wej-wejův syn otci hlavu. Holohlavý umělec s namalovanými rty pak zpívá o Číně jako o prostitutce. Tvrdá slova každopádně dokazují, že se Aj Wej-wej odmítá režimu podřídit. Sám tvrdí, že v písni ukazuje přesně to, co dnes Čína potřebuje vidět. Dodává, že v tom jako umělec vidí své poslání.