Útočník pobodal v Paříži do krku hlídkujícího vojáka

Paříž - Francouzského vojáka na hlídce v pařížské podnikatelské a obchodní čtvrti La Défense zranil neznámý útočník dvěma bodnými ranami nožem do krku. Útočník z místa činu utekl a policie po něm pátrá. Jak uvedl na tiskové konferenci v Addis Abebě francouzský prezident François Hollande: zatím nelze potvrdit souvislost mezi dnešním incidentem a středečním útokem v Británii, zkoumají se však všechny možnosti.

Francouzský list Le Parisien s odvoláním na policii uvedl, že podezřelý útočník byl zhruba 30letý vousatý muž severoafrického původu. Pod bundou měl oblečení arabského stylu. Policejní prefekt Pierre-André Peyvel odmítl potvrdit tento popis, ale ani ho nepopřel. Oznámil pouze, že další detaily o identitě útočníka budou brzy zveřejněny. Při pátrání by měly pomoci bezpečnostní kamery z oblasti, které incident zachytily.

Francouzské ministerstvo vnitra v prohlášení oznámilo, že 23letý voják není v ohrožení života. „Zranění se zdá být vážné, ale neohrožuje život,“ uvedl Peyvel pro televizi iTele. Dodal, že voják ztratil velké množství krve a byl převezen do blízké vojenské nemocnice.

Hollande, který je na summitu Africké unie v Addis Abebě, rovněž varoval před ukvapenými závěry o útoku: „Stále neznáme přesné okolnosti útoku ani totožnost útočníka, ale prošetřujeme všechny možnosti,“ prohlásil.

Voják hlídkoval v ulicích jako ochrana před terorismem

Francie zavedla hlídkování vojáků v ulicích v rámci svého plánu ochrany před terorismem Vigipirate. Voják byl údajně na hlídce spolu s policisty. Ti šli ve chvíli útoku před napadeným a než stačili zareagovat, útočník se ztratil v davu. Útok se odehrál kolem 18:00 SELČ.

Ve středu byl napaden britský voják na jihu Londýna. Útočící Britové nigerijského původu za bílého dne na ulici v jihovýchodním Londýně nejprve srazili pětadvacetiletého vojáka autem a poté ho ubodali nožem a dobili mačetou. Z místa činu neutekli a kolemjdoucím vysvětlovali, že jednali ve jménu islámu a ve snaze pomstít muslimy, které britští vojáci zabíjejí v zahraničí. Incident vyvolal obavy z možných útoků napodobitelů.

Francie je ve vysokém stupni pohotovosti kvůli obavám z útoků islamistů. Důvodem jsou vojenské intervence Francie v Mali, za které si země vysloužila výhrůžky od různých islamistických skupin, především od teroristické organizace al-Káida.

Neznámý útočník napadl v Paříži francouzského vojáka (zdroj: ČT24)