MI5 o vrahovi britského vojáka věděla – nepovažovala ho za hrozbu

Londýn – Vražda britského vojáka s sebou vyplavuje na povrh další informace. Ukázalo se, že britská tajná služba MI5 věděla o radikálních postojích jednoho z útočníků již nejméně tři roky. Brit nigerijského původu Michael Adebolajo byl v roce 2010 zatčen v Keni, kde se chystal překročit hranice do Somálska a přidat se k tamním islámským milicím Šabáb, které jsou napojené na al-Káidu. V souvislosti se středeční brutální vraždou zatkla britská policie včera večer další tři podezřelé.

Adebolajo stál spolu s dalšími šesti muži v listopadu 2010 před keňským soudem. Důvodem bylo podezření, že plánuje navázat kontakt s teroristy ze Šabábu. Obžalován nakonec nebyl, ale byl deportován zpět do Británie. Keňská strana informace potvrdila.

Na podzim 2010 přitom šéf MI5 vydal varování, že se v Somálsku cvičí britští občané, napsal list The Daily Telegraph. Šéf kontrarozvědky prý uvedl, že je „pouze otázkou času, než na našich ulicích uvidíme teroristické útoky inspirované těmi, kdo dnes bojují po boku Šabábu“.

Tato informace podle některých vrhá další špatný stín na práci britských tajných služeb, které nedostatečně kontrolují potenciálně nebezpečné pachatele. O 28letém Adebolajovi tajná služba věděla, ale nepovažovala ho za významnou hrozbu. Jeho přítel dokonce v televizním rozhovoru řekl, že MI5 se ho dlouho neúspěšně pokoušela naverbovat.

Šabáb bojuje se somálskou vládou o ovládnutí této východoafrické země od roku 2007. Jednu dobu ovládalo více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Během posledních dvou let je ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt včetně metropole.

Policie včera večer zadržela další tři podezřelé

Dva muži ve věku 24 a 28 let byli zadrženi v místě jejich bydliště v jihovýchodním Londýně. Třetí 21letý muž byl zadržen zhruba ve stejnou dobu na ulici v Londýně. Všichni tři byli zadrženi pro podezření ze spiknutí za účelem vraždy. Policie již dříve v souvislosti s vyšetřováním vraždy zadržela několik dalších osob.

Útočící Britové nigerijského původu ve věku 22 a 28 let za bílého dne na ulici v jihovýchodním Londýně nejprve srazili pětadvacetiletého vojáka autem a poté ho ubodali nožem a dobili mačetou. Z místa činu neutekli a kolemjdoucím vysvětlovali, že jednali ve jménu islámu a ve snaze pomstít muslimy, které britští vojáci zabíjejí v zahraničí.

Policie oba mladíky při zatýkání postřelila. Život ani jednoho prý není ohrožen a jejich stav je stabilizovaný. Jsou pod přísnou ostrahou v různých londýnských nemocnicích.