Francouzští celníci zabavili miliony falešných aspirinů z Číny

Le Havre - Francouzští celníci zabavili 1,2 milionu dávek falešného aspirinu z Číny. Padělané léky byly ukryté v dodávce čaje, kterou úředníci kontrolovali v severofrancouzském přístavu Le Havre. Pilulky obsahovaly hlavně glukózu, žádné aktivní látky v sobě neměly. Zásilka byla adresovaná španělské společnosti na Iberii.

Jde přitom o největší objevené množství falešných léků, jaké bylo kdy ve Francii i celé Evropské unii zabaveno. O dodávce v sobotu informovalo francouzské ministerstvo hospodářství. Loni objevili francouzští celníci asi 100 tisíc farmakologických padělků.

Aspirin pro jih Francie, Španělsko a sever Afriky

Falešný aspirin mířil na adresu španělské společnosti sídlící na Baleárských ostrovech a prodáván měl být na Pyrenejském poloostrově, jihu Francie a ve frankofonních zemích Afriky.

Naposledy se podobný rekordní úlovek padělaných léčiv podařilo francouzským celníkům zadržet také v Le Havru v říjnu 2011. Tehdy objevili ve dvou kontejnerech, které dorazily z Asie, kolem desítky tun falešných medikamentů. Šlo například o přípravky proti svalovým zánětům, o ušní kapky, o vitamínové doplňky nebo o přípravky proti vypadávání vlasů.

Velkého úspěchu v boji proti této zločinnosti dosáhla loni v červenci rozsáhlá mezinárodní operace provedená v 16 velkých přístavech Afriky. Podařilo se při ní zabavit 82 milionů dávek léků, které byly spojeny s trestnou činností - buď neobsahovaly aktivní látky, anebo byly pašované. Jejich celková cena byla odhadnuta na 30,7 milionu eur (téměř 800 milionů korun). Šlo například o antimalarika, o léky proti parazitům, o antibiotika, o antikoncepce a o prostředky proti neplodnosti.