Sýrie se zúčastní konference Ženeva 2

Bagdád - Syrská vláda se podle svého ministra zahraničí Valída Mualima zúčastní chystané konference Ženeva 2. Toto setkání má navázat na to poslední, na němž se účastníci dohodli, že v Sýrii vznikne dočasná vláda, která zemi dovede do voleb. Podle Mualima je to příležitost, jak najít řešení konfliktu v zemi.

O tom, že syrská vláda chce být zastoupena na mezinárodní konferenci k Sýrii, která se má konat v červnu v Ženevě, informoval už v pátek mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.

„Sýrie se v zásadě zúčastní mezinárodní konference plánované na červen v Ženevě. Věříme, že setkání je dobrou příležitostí k řešení syrské krize,“ řekl Mualim.

Účast opozice zatím nejasná, stejně jako termín konference

Jistá ovšem zatím není účast opozice. Její představitelé o tom stále jednají v Istanbulu. Dosud své zapojení do dialogu s vládou podmiňovala odstoupením prezidenta Bašára Asada.

Mluvčí opoziční koalice Luaj Safí k informaci pocházející z Moskvy řekl, že opozice „chce toto prohlášení slyšet z úst Asadovy vlády“. „Chceme vědět, zda mají (vláda) v úmyslu opravdu jednat o přechodu k demokratické vládě včetně odstoupení Bašára Asada,“ řekl Safí. 

Termín konání druhé ženevské konference stále není jistý. V izraelském tisku se nicméně objevila informace, že by se konference mohla konat 10. června.

Syrský konflikt si vyžádal přes 90 000 mrtvých a do sousedních zemí před ním uprchlo asi 1,5 milionu lidí. Odhaduje se, že počet uprchlíků by do konce roku mohl dosáhnout 3,5 milionu.