Průlom v Havaně: Kolumbijská vláda se dohodla s FARC

Havana - Kolumbijská vláda se dohodla s největší povstaleckou skupinou v zemi, Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), na pozemkové reformě. Dohoda je považována za jeden z hlavních bodů mírových jednání mezi oběma stranami, která mají ukončit válku v zemi. Mírová jednání v hlavním městě Kuby trvají již více než půl roku.

Obě strany zatím nechtějí zveřejnit detaily dohody. Shodně jí však označují za zásadní průlom. Nyní bude potřeba najít shodu ještě ve čtyřech hlavních bodech, včetně opětovného zapojení FARC do politiky, což je obzvláště citlivé.

Dohoda se údajně týká hospodářského a sociálního rozvoje venkovských oblastí a zajišťuje pozemky lidem, kteří v těchto oblastech žijí. Řeší tak jeden z hlavních problémů, který byl počátečním důvodem k založení FARC v roce 1964 a zahájení povstání.

Kolumbijská ministryně zahraničí Maria Angela Holguin

„Myslím, že je to velmi dobrá zpráva. Jsem optimistická a mám velkou radost, že už teď vidíme výsledky této dohody. Musíme se dál modlit, aby se nám podařilo dosáhnout míru.“

V minulosti mírové rozhovory mezi FARC a vládou třikrát zkrachovaly. Současná jednání v Havaně mají pět hlavních témat. Kromě již zmíněných je mezi nimi také třeba řešení problémů spojených s výrobou a pašováním drog, ze kterých FARC financuje svou činnost.

Povstání v Kolumbii je nejdéle trvajícím povstáním v Latinské Americe. Krvavým bojům a partyzánským výpadům padlo od roku 1964 za oběť už více než 120 tisíc lidí.

Kolumbijská vláda se dohodla s FARC (zdroj: ČT24)