Obama se přijel podívat na zkázu po tornádu

Oklahoma – Americký prezident Barack Obama navštívil v Oklahomě oblast, kterou zasáhlo ničivé tornádo. Prezident slíbil postiženým pomoc, na vlastní oči se přesvědčil o škodách v nejhůře zasaženém městě Moore. Tady se dnes konala i večerní bohoslužba za oběti. Při úderu přírodního živlu zemřelo minulý týden 24 lidí. Pojišťovny odhadují škody na miliardy dolarů.

„Mluvím tu za celou zemi. Všichni Američané se za vás modlí a chtějí vám pomoct. Já jsem přijel jen jako posel, který vás má ujistit, že nejste sami. Že ostatní za vámi stojí,“ prohlásil americký prezident ve městě Moore. 

Obama pohovořil s místními a poděkoval záchranářům. Prezidentovi se tady naskytl pohled na zkázu, kterou po sobě živel zanechal v 27 kilometrů dlouhém pásu naprosté apokalypsy. „Je zřejmé, že zdejší škody lze jen těžko pochopit,“ uvedl Obama, který nabídl Oklahomě po katastrofě federální pomoc. 

Republikánská guvernérka Fallinová za to prezidentovi poděkovala. V první fázi prý vládní agentura odvedla skvělou práci při poskytování materiální a finanční pomoci. Jenže takové úsilí by podle ní nemělo opadnout. Bílý dům už krátce po pondělní katastrofě přislíbil finanční pomoc postiženým lidem: zvažuje podporu dočasného bydlení či náhrady ztrát nepojištěného majetku. Nyní se chtěl Obama osobně přesvědčit, zda místní mají vše, co potřebují. 

Barack Obama v Oklahomě
Zdroj: AP Photo/Carolyn Kaster

Barack Obama:

„Každý v Kongresu se intenzivně zajímá o to, co se tu stalo. Jsem si jistý, že na obnovu budou uvolněny prostředky. Ale nesmíme zanedbat ani přípravu a vybavení záchranářů pro případ, že se podobné věci budou dít zase.“

Další finanční pomoc obětem hodlají získat pořadatelé benefičního koncertu, který se v Oklahoma City bude konat ve středu. Jeho hlavní hvězdou bude místní rodák, zpěvák country Blake Shelton. 

Tornádo poničilo 13 tisíc domů, smršť nepřežilo 24 lidí, včetně deseti dětí. Obama v uplynulých dnech řekl, že se bude za zasažené obyvatele Oklahomy modlit. Dnešní večerní bohoslužba v Moore otevřená široké veřejnosti se ale uskutečnila až po odletu Obamy do Washingtonu.