Austrálie bojuje proti gamblerství: Zakáže sázkové kurzy při přenosech

Canberra - Australská vláda chce televizím, rádiím a sázkovým kancelářím zakázat uvádění kurzů během přímých přenosů sportovních utkání. Chce tak bojovat proti chorobnému gamblerství v zemi. Problémy se závislostí na hazardu má anebo hrozí přibližně půl milionu Australanů, tedy přibližně až dvěma procentům obyvatel. Ze stadionů by proto měly zmizet i reklamy zaměřené na sázení.

Rozhlasoví a televizní komentátoři ani sázkové kanceláře by tak již neměli uvádět sázkové kurzy během přímých přenosů ze sportovních zápasů. Vláda chce také zajistit, že z okolí stadionů zmizí reklamy zaměřené na sázení a objevovat se nebudou ani během přímých přenosů ze sportovních akcí.

Podle premiérky Julie Gillardové tyto kampaně na podporu sázení Australany stále více frustrují. „Od chvíle, kdy hráči vkročí na hřiště, do okamžiku, kdy jej opustí, nebudou v přímém přenosu žádné sázkové kurzy,“ řekla premiérka. Objevit se tak podle nových pravidel budou moci jen před začátkem či po skončení utkání a během přestávek po odehraných částech.

Australská národní ragbyová unie, která v minulosti umožnila sázkovým společnostem zveřejňovat sázky během sportovních pořadů, s vládním plánem souhlasí. Podle jejího šéfa Davea Smithe by sázky neměly být vnímány jako hlavní téma utkání.