Jižní Korea o jaderné rozhovory s KLDR nestojí

Soul - Jižní Korea odmítla nabídku KLDR, která měla minulý týden vyjádřit ochotu vrátit se k šestistranným rozhovorům o jaderném odzbrojení. Soul nesouhlasí s tím, že KLDR odmítá před zahájením rozhovorů zastavit vývoj atomových zbraní.

„Nemá smysl organizovat jednání jen proto, aby se jednalo,“ prohlásil jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-Se. „Nejdůležitější je, aby Severní Korea dala upřímně mezinárodnímu společenství najevo, že dodržuje své závazky o jaderném odzbrojení z minulosti,“ dodal.

„Činy jsou důležitější než slova,“ řekl obdobně mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení Kim Hjong-sok v reakci na dopis, který předal v pátek vyslanec severokorejského vůdce Kim Čong-una čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

Kim si jen chce usmířit Čínu, tuší Jižní Korea

Podle čínských médií Kim v listu vyslovil ochotu Severu obnovit jednání o denuklearizaci Korejského poloostrova za účasti obou Korejí, Číny, USA, Ruska a Japonska. V Jižní Koreji byla tato zpráva přijata skepticky. Podle jihokorejských politologů se jedná spíš o snahu KLDR usmířit si Čínu než o upřímný záměr přestat vyvíjet nukleární zbraně.

Peking je klíčovým hospodářským a diplomatickým partnerem Severní Koreje, po únorovém třetím severokorejském jaderném testu ale podpořil v Radě bezpečnosti OSN zpřísnění sankcí vůči Pchjongjangu.

Severní Korea opakovaně uvádí, že její status jaderného státu je neoddiskutovatelný. Jižní Korea a Spojené státy naproti tomu trvají na tom, že KLDR musí dát najevo své odhodlání vzdát se jaderných zbraní, než budou moci být rozhovory zahájeny.

Uzavřená cesta do Kesongu
Zdroj: EPA/YNA SOUTH KOREA/ISIFA

Udělejte vstřícný krok v Kesongu, žádá jih KLDR

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení musí Severní Korea zvážit priority. „Pokud Sever skutečně chce dialog, prvním krokem by měla být odpověď na naše výzvy k zahájení rozhovorů o průmyslové zóně Kesong,“ řekl mluvčí ministerstva.

KLDR počátkem dubna odvolala všech svých 53 000 zaměstnanců z tohoto průmyslového komplexu, který obě Koreje společně provozovaly nedaleko hranice na území KLDR. Zóna, která byla posledním velkým symbolem někdejšího sbližování obou Korejí, byla poté uzavřena. Soul žádá jednání o zajištění surovin a výrobků, které po odchodu jihokorejských manažerů zůstaly v zóně uskladněny.