Plamen naděje pro Bulharsko? Premiér postavil kabinet

Sofia - Designovaný bulharský premiér Plamen Orešarski oznámil, že se mu podařilo sestavit nový kabinet. Zasednou v něm odborníci a převážně levicoví politici. Se složením vlády má Orešarski v úterý seznámit prezidenta Rosena Plevnelieva. Novou vládu čeká nelehký úkol – vyvést nejchudší zemi Evropské unie z politické, ekonomické a sociální krize.

Orešarski dnes o zamýšlené sestavě kabinetu informoval Socialistickou stranu Bulharska, která je jeho hlavním podporovatelem. Ve středu pak se seznamem členů ministerské rady předstoupí před parlament, aby získal jeho důvěru. Obecně se očekává, že ji dostane, protože kromě socialistů má podporu i Hnutí za práva a svobody (DPS), jež zastupuje tureckou menšinu, a tichý souhlas se předpokládá rovněž od nacionalistických poslanců strany Ataka.

Vláda Orešarského bude muset přijmout nezbytná sociální opatření, například poskytnout pomoc nejchudším vrstvám obyvatelstva nebo zvýšit příspěvky rodinám. Také bude muset vytvořit vhodné prostředí pro oživení ekonomiky, zejména pokud jde o investice.

Vládu čekají nezbytné kroky k větší transparentnosti a efektivnosti energetického sektoru, který byl rozbuškou vzbouření obyvatelstva. Lidem došla trpělivost s chudobou a s politiky, když jim poskytovatelé energie - mezi které patří rakouská společnost EVN a české firmy ČEZ a Energo-Pro - na počátku roku předložili vysoké účty.

K hlavním osobnostem navrhovaného kabinetu bude patřit bývalá zástupkyně Evropské komise v Bulharsku Zinaida Zlatanovová. Má stanout v čele ministerstva spravedlnosti a jako vicepremiérka dohlížet na přidělování prostředků z evropských fondů.

Předčasné volby skončily 12. května patovou situací. Strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova, jehož vládu lidové protesty v únoru přiměly k demisi, získala 97 z 240 poslaneckých křesel. Strana však nemá koaličního partnera. Druhým socialistům s 84 poslanci a jejich předpokládaným partnerům z řad turecké menšiny s 36 křesly zase chybí k většině jeden mandát. K jejich koalici se přitom nechtěla přidat čtvrtá a poslední parlamentní strana - nacionalistická Ataka.

Borisov, který vzhledem k vítězství ve volbách dostal mandát k sestavení nového kabinetu jako první, nabídku odmítl. Po něm přišli na řadu druzí socialisté, kteří se rozhodli pro technokratický tým bez jasného stranického vyhrazení v čele s Orešarským.