Ministři EU zrušili syrské zbrojní embargo, zbraně opozici zatím nepošlou

Brusel - Embargo, které zakazuje dodávky zbraní syrské opozici, vyprší na konci května, ministři zahraničí Evropské unie se v Bruselu nedohodli na jeho prodloužení. Podle ministra Karla Schwarzenberga se ale státy prozatím zavázaly zbraně Sýrii nedodávat. O konec zákazu usilovaly hlavně Británie a Francie, jejich ministři zahraničí na schůzce argumentovali především ruskými dodávkami zbraní Damašku. Proti byla Česká republika, Rakousko, Finsko, Nizozemsko a Švédsko. Ostatní sankce proti režimu prezidenta Bašára Asada zůstávají dál v platnosti; Evropa nekupuje od Sýrie ropu a neobchoduje se syrskými bankami.

Ministři zahraničí EU na dnešní schůzce dospěli ke konsensu ohledně případného umožnění dodávek zbraní syrským povstalcům. Od příštího týdne se každá země unie může na vlastní odpovědnost rozhodnout, jestli podpoří syrské rebely. Podle iniciátorů - Británie a Francie - jde o důrazné poselství prezidentu Asadovi. „Pokud nezačnou vyjednávat a pokud nepřestanou zabíjet, máme mnohem větší flexibilitu odpovědět,“ řekl Hague. „Je důležité, abychom ukázali, že jsme připraveni ke změně zbrojního embarga. Režim prezidenta Bašára Asada tak musí pochopit, že musí vyjednávat se vší vážností,“ uvedl Hague ještě během schůzky. Na svém Twitteru uvedl, že žádné rozhodnutí o dodávce zbraní syrské opozici zatím nepadlo.

Reuters s odvoláním na diplomaty uvedl, že unijní státy se prozatím zřekly všech dodávek zbraní pro opozici. Unijní sankce vůči Sýrii, které zahrnují mimo jiné zákaz transakcí se syrskými bankami i zákaz dovozu syrské ropy, zůstávají v platnosti. Otázka sankcí hluboce rozdělovala 27 členů unie už několik měsíců. V Bruselu se nakonec jednalo o kompromisní variantě, která má nabídnout východisko oběma stranám.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je dlouhodobě proti dodávkám zbraní do Sýrie. „Nikdy jsem neslyšel, že by člověk dodávkami zbraní přispěl k míru, a já jsem proti krveprolití,“ řekl Českému rozhlasu. Upozornil také, že syrská opozice už zbraně dostává, a to z Kataru, Saúdské Arábie a Turecka. Nyní podle něj nelze kontrolovat, kde zbraně dodané do Sýrie skončí.

Uspořádat konferenci o Sýrii nebude podle Lavrova nijak snadné

Uspořádání konference o ukončení občanské války v Sýrii bude velmi obtížným úkolem, šance na úspěch ale existuje. Dnes to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který se v Paříži sešel se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. „Není to lehký úkol. Je to mimořádně obtížná záležitost. Doufám, že když Spojené státy a Rusko vyvinou úsilí, tak šance existuje,“ prohlásil Lavrov po asi 90minutové schůzce. Oba šéfové diplomacií se shodli na tom, že učiní maximum, aby válčící strany přivedli k jednacímu stolu. Syrská vláda už účast slíbila, účast opozičních sil ale jistá není.

„Rusové i Američani už mockrát řekli, že situace zašla za únosnou hranici. Obama řekl, že chemické zbraně jsou za hranou, totéž řeklo i Rusko, ale kromě slov žádné činy! A Syřané mezitím umírají chemickými zbraněmi,“ uvedl člen Syrské národní rady Adib Šisakly. Francie právě teď zkoumá vzorky, které ze Sýrie propašovali reportéři deníku Le Monde a které mají právě nález stop po chemických zbraních potvrdit.

Konference, která by se měla konat v polovině června v Ženevě, je za poslední rok prvním významným diplomatickým úsilím k ukončení syrského konfliktu. Ten si doposud vyžádal přes 80 tisíc mrtvých, miliony lidí kvůli němu musely opustit své domovy.

Kerry novinářům řekl, že s Lavrovem jednali o termínu a účastnících konference. Tématem byla také otázka syrských chemických zbraní, o jejichž nasazení se od března hovoří. Režim syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada a opozice se z chemických útoků navzájem obviňují. Po bilaterální schůzce se ke Kerrymu a Lavrovovi připojil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.