Francii v úterý čeká první svatba homosexuálů

Paříž – Ve Francii se v úterý uskuteční první svatba homosexuálů poté, co 18. května vstoupil v zemi v platnost zákon umožňující osobám stejného pohlaví uzavírat sňatky a adoptovat děti. Ten ale rozdělil zemi víc než hospodářské a sociální škrty a Paříž v noci na dnešek zažila dosud nejtvrdší střety mezi jeho odpůrci a policií. Pravicové extremisty v ulicích metropole rozehnali až těžkooděnci a slzný plyn, vzduchem létalo kamení a lahve. Radikálové napadali i novináře a v poutech nakonec skončila stovka nejagresivnějších demonstrantů.

Obrovské protesty pokračují, i když schválení homosexuálních sňatků nezabránily. Demonstranti chtějí zastavit přijetí souvisejících zákonů. Podle organizátorů do ulic francouzské metropole vyšel milion lidí; výrazně nižší policejní odhad mluvil o 150 tisících, což je ale beztak vysoké číslo.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)

Opozice se chce svézt na vlně odporu veřejnosti vůči prezidentu Françoisi Hollandovi. Ta ale pramení spíš z jeho nepopulárních ekonomických reforem. Klesá ovšem i podpora nového zákona: podle posledních průzkumů sňatky gayů a leseb schvaluje 53 procent Francouzů.

Francie je už devátou zemí v Evropě a čtrnáctou na světě, která sňatky osob stejného pohlaví povolila. Stejně jako většina z nich nebrání ani adopcím.

Vydáno pod