Francie testuje na bojový plyn vzorky ze Sýrie dodané novináři

Paříž - Francie testuje kvůli možnému nasazení chemických zbraní vzorky, které ze Sýrie vyvezli novináři francouzského listu Le Monde. V noci na dnešek to napsala agentura Reuters s tím, že výsledky oznámí Paříž během několika dní. O použití chemických zbraní v Sýrii se hovoří od března, režim syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada a opozice se z chemických útoků navzájem obviňují.

„Vzorky předali našim tajným službám novináři z Le Monde,“ uvedl vládní zdroj citovaný agenturou Reuters. Ten také dodal, že Francie nedávno prověřovala jiné vzorky. Testy prý naznačily použití bojového plynu.

Le Monde v pondělí přinesl zprávu o použití chemických zbraní v Sýrii. Podle něj vojsko tyto zbraně použilo několikrát proti povstaleckým oddílům u Damašku. Vystaven jim prý byl i jeden ze zpravodajů listu, který pak měl několik dní dýchací obtíže a problémy se zrakem.

Odborníci zatím neměli možnost vstupu do země

I přes rostoucí podezření o možných chemických útocích v Sýrii doposud neměli nezávislí odborníci možnost provést kontrolní odběry na místě údajného nasazení chemikálií, vláda totiž experty OSN do země nepustila.

Americký prezident Barack Obama koncem dubna prohlásil, že v Sýrii byly podle Spojených států použity chemické zbraně, ale neví se zatím, kdo tak učinil. Také varoval, že nasazení chemických zbraní znamená „obrat“ v přístupu k řešení syrské krize.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Capital Pictures