„Druhý Jimmy Savile“ se cítí nevinen

Londýn - Max Clifford, obviněný ze sexuálního obtěžování sedmi žen, dnes před soudem prohlásil, že se cítí nevinný. Sedmdesátiletý vlivný britský publicista se podle obžaloby obtěžování dopustil v letech 1966 až 1985, dívkám bylo v té době 14 až 19 let. Clifford byl zadržen loni v prosinci a je vyšetřován v souvislosti se sexuální aférou kolem zemřelého moderátora BBC Jimmyho Savilea, který podle policie zneužil stovky dětí. Obě kauzy spolu ale zřejmě nijak nesouvisejí.

„Je to pro mě a mou rodinu noční můra,“ prohlásil dnes Clifford, který byl tento měsíc obviněn v 11 bodech obžaloby. „Já teď musím prokázat, že tato obvinění jsou zcela nepodložená,“ dodal. Další soudní stání čeká Clifforda 12. června.

Policie Clifforda zatkla v rámci rozsáhlé Operace Tis (Operation Yewtree). Scotland Yard v jejím rámci prověřuje stovky obvinění ze sexuálního zneužívání a znásilnění, vznesených po vypuknutí Savileova skandálu. Od loňského roku se policii přihlásilo na 450 údajných obětí, které nařkly zesnulého věhlasného moderátora BBC ze sexuálních deliktů. V rámci operace Tis už byla zatčena více než desítka v Británii známých osobností.

„Nejnovější z případů, z nichž mě obviňují, se stal před 28 lety a ten nejstarší před 47 lety. Nikdy v životě jsem nikoho neslušným způsobem neobtěžoval, což vyjde najevo v průběhu soudního líčení,“ řekl Clifford ještě před zahájením soudu. Vadí mu, že jde o anonymní obvinění - jména dívek, vystavených údajnému obtěžování z jeho strany, nebyla zveřejněna. Bude-li Clifford shledán vinným, hrozí mu až 10 let vězení.