Hackeři z Číny mají citlivé údaje o amerických zbraních

Washington - Čínští hackeři získali informace o více než dvacítce amerických zbraňových systémů, mezi nimiž jsou i důležité komponenty budovaného protiraketového štítu. Údaje by mohl Peking využít v případném konfliktu, například vyřazením komunikačních sítí nebo narušením datového spojení. Čína by rovněž mohla americké tajné dokumenty využít při vývoji vlastních zbraní, soudí experti.

Podle zprávy expertů pro americké ministerstvo obrany, z níž citoval list The Washington Post, se hackeři údajně dostali k informacím o americkém protiraketovém systému Patriot či o námořním obranném raketovém systému Aegis, který Pentagon využívá při budování evropského protiraketového štítu. Získali i informace o stíhacích letounech F/A-18 či F-35, o letadlech s kolmým startem V-22 Osprey či vrtulnících Black Hawk.

Zpráva neobsahuje žádné informace o tom, jak se hackeři k informacím dostali či kdy k útoku došlo. Nevyplývá z ní ani, zda hackeři napadli vládní počítačové sítě, nebo informační systémy výrobců či jejich subdodavatelů.

Problém se dostane i na pořad schůzky prezidentů obou zemí, kteří se mají setkat příští týden v Kalifornii, uvedl dnes mluvčí Bílého domu Jay Carney. Podle něj otázky počítačové bezpečnosti patří k hlavním starostem USA a jsou nastolovány na každé úrovni při jednání s čínskými partnery.