KLDR chce pustit Jihokorejce do Kesongu

Soul – Severokorejský režim je ochotný pustit do průmyslové zóny Kesongu jihokorejské podnikatele. KLDR uzavřela zónu v dubnu na protest proti vojenskému cvičení, které pořádala Jižní Korea společně s USA. Pchjongjang chce teď se Soulem začít jednat o případném znovuotevření komplexu. Jižní Korea se ovšem obává do zóny pustit své občany, chce proto jednání s KLDR na vládní úrovni.

Severní Korea dnes oznámila, že je ochotna vpustit jihokorejské podnikatele na obhlídku do společné průmyslové zóny Kesong. Pchjongjang je připraven zahájit s byznysmeny jednání o obnově činnosti komplexu. „Udělili jsme povolení jihokorejským podnikatelům k návštěvě zóny,“ uvedl severokorejský Výbor pro mírové sjednocení Koreje, který se zároveň zaručil za bezpečnost jihokorejských manažerů. 

Jenže Soul si není touto zárukou úplně jistý a nechce riskovat bezpečnost svých občanů. Vyzval proto Pchjongjang k jednání na vládní úrovni. 

Průmyslový komplex Kesong
Zdroj: Chung Sung-Jun/Getty Images/ISIFA

Pchjongjang uzavřel společnou průmyslovou zónu Kesong letos v dubnu poté, co se na Korejském poloostrově vyhrotily vztahy. KLDR ostře protestovala proti společnému vojenskému cvičení, které uspořádala Jižní Korea s USA. Jižní Korea zase ostře odsoudila údajný únorový severokorejský jaderný test a také raketové zkoušky. 

Severní Korea v reakci na zpřísnění sankcí proti ní počátkem minulého měsíce zabránila jihokorejským pracovníkům ve vstupu do oblasti. Navíc KLDR odvolala všech 53 tisíc svých dělníků. Postupně ze zóny odešli i všichni Jihokorejci. 

Komplex Kesong, založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou, byl posledním symbolem spolupráce obou Korejí z dob sbližování. V zóně působilo celkem 123 jihokorejských firem. Severní Korea získávala cenné valuty v hodnotě několika miliard dolarů ročně, zatímco jihokorejské firmy využívaly levné pracovní síly ke zvýšení konkurenceschopnosti svých výrobků.