Pussy Riot nehodlá s hladovkou končit ani v nemocnici

Moskva – Po týdnu protestní hladovky skončila vězněná členka Pussy Riot Marija Aljochinová v nemocnici. I když je prý její zdravotní stav dobrý, lékaři si ji nechali v nemocnici na pozorování. Aljochinová začala držet hladovku poté, co se nemohla osobně zúčastnit soudu, který řešil její žádost o podmínečné propuštění.

Když minulý týden mohla Aljochinová sledovat soud z vězení jen prostřednictvím videokonference, zahájila protestní hladovku. Soud zamítl její žádost o podmínečné propuštění po uplynutí poloviny trestu. Aljochinová byla spolu s další členkou Pussy Riot Naděždou Tolokonnikovovou odsouzena na dva roky za to, že v Moskevském pravoslavném chrámu zahrály punkovou modlitbu proti Putinovi. 

Podle vězeňských lékařů je zdravotní stav čtyřiadvacetileté odsouzené dobrý, zdravotníci ji kontrolují několikrát denně. Aljochinová ani v nemocnici nehodlá s hladovkou skončit. 

Aljochinová si kromě toho, že nemohla k soudu, stěžuje i na chování dozorců - Aljochinová si už v minulosti opakovaně stěžovala na nelidské zacházení, vadilo jí hlavně, že musí sdílet celu s těžkými zločinci a násilníky. Správa věznice v Bereznikách, kde si trest odpykává, na stížnost Aljochinové zareagovala jejím pětiměsíčním umístěním na samotku.   

Ke kauze ruských punkerek se při své nynější návštěvě v Rusku vyslovil český premiér Petr Nečas. V besedě s ruskými novináři vyjádřil názor, že trest za jejich prohřešek byl „nepřiměřený a zbytečně tvrdý“. Upozornil ale zároveň, že členky Pussy Riot nepovažuje za symbol boje za svobodu a lidská práva. „Považuji to naopak za výraz nekulturnosti a hulvátství, který uráží náboženské cítění mnoha občanů Ruska,“ řekl předseda české vlády.