Venezuelané se budou muset brzo modlit nasucho

Caracas – Seznam nedostatkového zboží ve Venezuele se opět rozrostl. Po problémech s dodávkami toaletního papíru a dalších hygienických potřeb totiž začíná docházet i mešní víno, které je třeba během bohoslužeb. Kvůli nedostatku pšenice navíc strmě rostou ceny hostií. Venezuelské Národní shromáždění už uvolnilo 79 milionů dolarů, za které chce nakoupit chybějící věci v cizině.

Do Venezuely má dorazit 39 milionů rolí toaletního papíru, 50 milionů balíčků hygienických vložek, deset milionů kostek mýdla, 17 milionů papírových plen a tři miliony tub zubní pasty. Vzhledem k tomu, že má Venezuela 29 milionů obyvatel, nevystačí dovezené zásoby na dlouho.

Mešní víno a hostie - další nedostatkové zboží

Jediný výrobce mešního vína ve Venezuele, firma Bodegas Pomar, církvi oznámila, že nemůže nadále vyrábět víno, protože má problémy s dodávkami jistých dovozových ingrediencí, řekl mluvčí církve. Podle jeho slov má církev dostatek mešního vína už jen na dva měsíce a není jasné, zda si může dovolit ho začít dovážet ze zahraničí.

Problém ale není omezen jen na víno, dodal. „Naši výrobci hostií nám už sdělili, že musí zvýšit ceny, protože nemohou sehnat dostatek mouky. Pšenice se tu nepěstuje, musí se dovážet,“ uvedl mluvčí. „Balení hostií stávalo 50 bolívarů (asi 160 korun), ale nyní je to 100 bolívarů.“

Venezuelané skupují poslední role toaletního papíru
Zdroj: ČTK/AP/Fernando Llano

Kritici viní z nedostatku některých produktů přísnou státní kontrolu ekonomiky a neodpovídající domácí produkci. Vláda nicméně tvrdí, že podstatou problému je „opozicí vedené spiknutí“ a cenové spekulace. Výpadky zasáhly dodávky mléka, cukru, oleje na vaření i kukuřičné mouky, která se používá na výrobu národního venezuelského jídla, placek arepas.

Venezuelce trápí i výpadky proudu, inflace, která v loňském roce vystoupala na 20 procent, a také státní dluh ve výši 150 miliard dolarů, což představuje zhruba polovinu hrubého domácího produktu země.

Vydáno pod