Nejvyšší politická autorita Libye kvůli Kaddáfímu odchází

Tripolis - Nejvyšší politická autorita v Libyi, předseda parlamentu Muhammad Madžarjáf, podal demisi. Rozhodl se tak na základě zákona vylučujícího z politických funkcí osoby, které zastávaly vysoké funkce za bývalého režimu exdiktátora Muammara Kaddáfího.

„Každý se musí podrobit zákonu, z respektu k zákonnosti a k demokracii. Já jsem první, kdo tak učiní, a proto vám předkládám svou rezignaci,“ uvedl Madžarjáf v prohlášení na plenárním zasedání parlamentu v Tripolisu.

Odstupující předseda parlamentu v prohlášení k poslancům zároveň kritizoval to, co označil za „zvláštní zplnomocnění“ některých zákonodárců podporovaných ozbrojenými milicemi. Varovně také poukázal na nutnost vykořenit schémata z Kaddáfího éry, včetně „msty, antagonismu a zášti“, které stále ještě sužují Libyi.

Kontroverzní zákon byl schválen na nátlak ozbrojených milicí 5. května, v platnost vstoupí 5. června. Zákaz setrvání ve vládní funkci nebo nové angažovanosti v politickém životě zákon vymezuje pro někdejší vysoké veřejné představitele z doby od 1. září 1969, kdy se dostal k moci exdiktátor Muammar Kaddáfí, až do jeho svržení v říjnu 2011.

Zákaz se vztahuje na všechny bývalé představitele Kaddáfího režimu bez ohledu na to, jakou roli sehráli při jeho svržení. Jeho kritici i diplomaté se podle agentury Reuters obávají, že tato zákonná norma zbaví vládu zkušených vůdců a ještě více zkomplikuje přechod Libye k regulérní demokracii.

Madžarjáf byl v 80. letech libyjským velvyslancem v Indii. Pak se připojil k exilové opozici a stal se předním představitelem nejstaršího libyjského opozičního hnutí, jehož název je Národní fronta pro spásu Libye. Předsedou Všeobecného národního kongresu byl Madžarjáf zvolen loni v červenci, po prvních svobodných parlamentních volbách, které se v Libyi konaly po několika desetiletích.